Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Slovenská herečka oslavuje životné jubileum: Patrí do známeho hereckého rodu

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Slovenská herečka Zuzana Kronerová, ktorá sa narodila 17. apríla 1952, patrí do známeho hereckého rodu. Jej otcom bol slávny slovenský herec Jozef Kroner a matkou herečka Tereza Hurbanová-Kronerová.

Pôvodne chcela rodáčka z Martina študovať filológiu, nakoniec absolvovala štúdium herectva a v roku 1974 nastúpila do Divadla pre deti a mládež v Trnave. V roku 1979 prešla na bratislavskú Novú scénu, od založenia je stálou členkou Divadla Astorka Korzo '90. Kronerová sa uplatnila v televíznych inscenáciách a seriáloch, v rozhlase a v dabingu.

Slovenská herečka oslavuje životné
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Od polovice 90. rokov sa začala pravidelne objavovať vo vedľajších úlohách českých filmov. Bola obsadená napríklad v snímkach Lea, Pupendo, Šťastie, Václav, Vidiecky učiteľ, Habermannov mlyn alebo Štyri slnko. Za rolu vo filme Divoké včely sa stala v roku 2002 držiteľkou Českého leva za vedľajší herecký výkon.

V poslednej dobe zaujala vo filme režiséra Bohdana Slámu Bába z ľadu (2017), ktorý je príbehom medziľudských vzťahov troch generácií v jednej rodine a dôležité miesto v ňom má otužovanie vo Vltave. Snímka dostala celkom šesť Českých levov vrátane toho za najlepší film a Kronerová získala za rolu ovdovelej Hany leva za herecký výkon v hlavnej úlohe.

Viac o téme: Zuzana Kronerová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu