Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Ruskí filmári boli z festivalu v Cannes vylúčení: Usporiadatelia však urobili jednu výnimku

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Usporiadatelia medzinárodného filmového festivalu v Cannes tento rok do súťaže vybrali napríklad nové snímky švédskeho režiséra Rubena Östlunda, bratov Dardenneových alebo Rusa Kirilla Serebrennikova, ktorý je známym kritikom prezidenta Vladimira Putina a žije mimo Ruska. Na tlačovej konferencii to oznámil šéf filmovej prehliadky Thierry Frémaux. Festival, ktorý tento rok vstúpi do 75. ročníka, začne 17. mája.

Otváracou snímkou ​​festivalu bude nový počin francúzskeho tvorcu Michela Hazanaviciusa, ktorý v roku 2012 získal Oscara za svoj čiernobiely film Umelec. V hlavnej súťaži sa bude o Zlatú palmu usilovať 18 filmov, ktorých autori sa väčšinou na festival vracajú už po niekoľkýkrát a často získali ceny v predchádzajúcich rokoch.

To je príklad Američana Jamesa Graya, ktorého snímky Temné zákutia, Noc patria nám, Milenci a Imigrant v Cannes súťažili v rokoch 2000, 2007, 2008 a 2013. Tentokrát usporiadatelia do výberu zaradili jeho nový film Armageddon Time, v ktorom hrajú Anthony Hopkin Hathawayová.

Švéd Ruben Östlund, ktorý si v roku 2017 odviezol z Cannes Zlatú palmu za snímku Štvorec, tento rok súťaží so snímkou ​​Triangle of Sadness (Trojuholník smútku). Belgická režisérska a bratská dvojica Jean-Pierre a Luc Dardenneovci, ktorí v Cannes dosiahli na Zlatú palmu so snímkami Rosetta (1999) a Dieťa (2005), vstúpia do súťaže so snímkou ​​Tori and Lokita, ktorá rozpráva príbeh dvoch malých utečencov. Rumun Cristiano Mungiu, ktorý dostal Zlatú palmu v roku 2007 za film 4 mesiace, 3 týždne a 2 dni, tentoraz privezie drámu RMN.

Súťažiť bude aj Kirill Serebrennikov

V hlavnej súťaži sa ďalej objavia aj filmy Američanky Kelly Reichardtovej, Kanaďana Davida Cronenberga, Francúza Arnauda Desplechina, Švéda Tarika Saleha či Talianky Valerie Bruniovej Tedeschiovej. Kórejčan Potom Čhan-uk sa vracia do Cannes s novým filmom prvýkrát od roku 2016, kedy súťažil so snímkou ​​Komorná. Držiteľ Zlatej palmy z roku 2018, Japonec Hirokazu Kore'eda, privezie drámu Broker o deťoch odložených do babyboxu.

Kirill Serebrennikov
Zobraziť galériu (2)
Kirill Serebrennikov  (Zdroj: TASR/AP Photo/Pavel Golovkin)

Ruský tvorca Kirill Serebrennikov, ktorý po niekoľkých rokoch zákazu vycestovať z vlasti Rusko ešte pred inváziou na Ukrajinu opustil a žije v Berlíne, taktiež nie je v súťažnej sekcii festivalu v Cannes nováčikom. Päťdesiatdvaročný filmár súťažil už v rokoch 2018 a 2021 so snímkami Leto a U Petrovových vyčíňa chrípka, tento rok uspel s filmom, ktorý rozpráva o manželke hudobného skladateľa Petra Iľjiča Čajkovského.

Výnimku tvoria odporcovia Putinovho režimu

Vedenie festivalu začiatkom marca oznámilo, že tento rok kvôli vojne na Ukrajine zakáže účasť ruským filmovým delegáciám. Výnimkou mali podľa neho byť tvorcovia, ktorí sa otvorene a kriticky postavia Putinovmu režimu. Serebrennikov, ktorý bol v Rusku odsúdený za spreneveru v procese, ktorý označil za zmanipulovaný, a ktorý strávil viac ako rok v domácom väzení, túto podmienku podľa festivalu spĺňa.

V sekcii Un certain regard určenej pre začínajúcich filmárov sa stretne 15 snímok, jedným z nich bude film Butterfly Vision debutujúceho ukrajinského režiséra Maksyma Nakonečného, ​​ktorý vznikol v českej koprodukcii.

Viac o téme: CannesNominácieRuskoFestivalKirill Serebrennikov
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu