Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

V Spořilove sa ľudia rozlúčili s hereckou legendou Jozefom Abrhámom: Do kostola prišlo mnoho jeho kolegov

Josef Abrhám Zobraziť galériu (2)
Josef Abrhám (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Desiatky ľudí sa pri bohoslužbe v kostole sv. Anežky České na pražskom Sporilovom rozlúčili s hercom Jozefom Abrhámom. Jeden z najpopulárnejších českých hercov poslednej doby zomrel 16. mája vo veku 82 rokov. Do kostola prišlo mnoho jeho hereckých kolegov vrátane Zdeňka Svěráka, Jiřího Macháčka, Martina Dejdara alebo Jiřího Bartošky. Po omši v zaplnenom kostole na svojho kolegu zaspomínali na želanie Jozefa Abrháma mladšieho herečky Dagmar Havlová, Eliška Balzerová a Iva Janžurová a herec a režisér Ján Kačer. Za rakvou vynášanou z kostola znel dlhý potlesk.

Rozlúčiť sa so svojim susedom prišlo aj mnoho ľudí, ktorí ho poznali zo svojho okolia a ktorí sa minulý rok lúčili s jeho životnou i hereckou partnerkou Libušou Šafránkovou. Pred kostolom zapísali svoje spomienky naň aj priania a vyznania do kondolenčnej knihy, k dispozícii bola po roku aj kondolenčná kniha Šafránkovej.

Dagmar Havlová spomínala na svoje prvé herecké stretnutie s Abrhámom pri práci na filme Holka na zabitie z polovice 70. rokov. "Vtedy ešte slobodná Libuška (Šafránková) mi dala úlohu, aby som Pepu na natáčaní strážila, či nepozerá veľa po dievčatách. Nepozeral. Pracovali sme 12 hodín denne a po večeroch Pepa štábu hral úžasne na piano," povedala dnes Havlová.

Pripomenula ďalšie filmy, ktoré s Abrhámom natáčala a kde oceňovala "jeho nesamozrejmu kolegialitu, jeho eleganciu, noblesu, ktorú si zdedil aj ty, a ten jeho zmysel pre humor", povedala Abrhámovmu synovi Jozefovi. Pripomenula potom ďalšie filmy, kde sa objavila spolu s jeho otcom, ako napríklad Upír z Feratu alebo Trhák. "Uplatňoval v nich svoj jedinečný talent a svoj hanblivý šarm," dodala.

Balzerová, ktorá s Abrhámom hrala okrem iného vo filme Vrchní, prchni!, pripomenula, že dnešný termín poslednej rozlúčky nebol vybraný náhodou. „Presne pred rokom 6. júna si bol ešte s Libuškou, oslavovali ste jej narodeniny v predvečer jej narodenín, a na druhý deň Libuška nastúpila na plánovaný zákrok do nemocnice a už ste sa nevideli. A dnes 6. júna verím, že už ste zase spolu ," povedala. Na záver prejavov kostolom zaznela nahrávka moravského cimbalu, na ktorý na nej hral Jozef Ahrhám.

Josef Abrhám
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Okrem hereckých kolegov sa prišli Abrhámovi pokloniť bývalý minister kultúry Ľubomír Zaorálek (ČSSD), riaditeľ Národného divadla Ján Burian alebo riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák. Kostol i priestor pred ním boli vyzdobené mnohými kvetmi a vencami nielen od rodiny, ale aj od divadiel a ďalších inštitúcií, napríklad pražskej FAMU alebo karlovarského festivalu. Čelné miesto vedľa rakvy v kostole zaujímal veľký portrét oboch obľúbených hercov.

Nechýbali vence od českého prezidenta a slovenskej prezidentky a tiež veniec s nápisom Daliborovi Vránovi od velorexárov s odkazom na jednu z najznámejších Abrhámových filmových rolí. V úlohe kníhkupca zvodníka a falošného vrchného vo filme Vrchní, prchni! jazdil práve týmto textilným vozíkom, ktoré sa stalo symbolom filmu.

Abrháma preslávili práve role fešákov, zvodcov, lekárov alebo falošného vrchného, ​​role humorné i vážne. Vďačné úlohy hral Abrhám aj v komédii Guľový blesk či v rozvernej Menzelovej adaptácii románu Vladislava Vančuru Koniec starých čias či v Žobráckej opere. Divákom sa do pamäti zapísal aj ako záletný doktor Blažej zo seriálu Nemocnice na kraji mesta. Abrhámovou najvýraznejšou rolou z poslednej doby bol kancelár vo filmovom debute Václava Havla Odcházení z roku 2011.

Viac o téme: HerecJosef AbrhámSmrťPohreb
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu