Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Jackie Chan produkuje akčný film: Vyvolal obrovské pobúrenie! Podpora komunistickej strany a... TOTO je dôvod

(Zdroj: SITA/AP/Casey Curry/Invision)

Vlnu pobúrenia vyvolal akčný film, ktorý produkuje čínska hviezda bojových umení Jackie Chan. Snímka nazvaná Home Operation (Operácia domov) sa čiastočne natáča v sýrskom meste Hadžar al-Asvad zničenom občianskou vojnou, napísal spravodajský server The Guardian.

Film režiséra Sung Jin-siho je inšpirovaný evakuáciou stoviek čínskych občanov z Jemenu v roku 2015, kedy v krajine vypukla občianska vojna. Je prvým spoločným natáčaním produkcií Číny a Spojených arabských emirátov.

Je hanebné oslavovať čínsky režim

Podľa agentúry AFP Sung uviedol, že zámerom filmu je osláviť Komunistickú stranu Číny. "Film je rozprávaný z pohľadu diplomatov, ktorí sú členmi komunistickej strany a statočne čelili krupobitiu guliek vo vojnou zmietanej krajine, aby bezpečne a bez úhony dopravili všetkých čínskych krajanov na čínsku vojnovú loď," povedal.

Zábery z natáčania filmu ukazujú čínsky štáb a hercov, ktorí sa pohybujú medzi zničenými a opustenými budovami, tankom a miestnymi komparzistami v oblečení v jemenskom štýle. Denník The New Arab citoval sýrskeho novinára Farída Mahlúla. "Je hanebné natáčať také filmy v troskách sýrskych domov, ktoré boli zničené Asadovým režimom, Ruskom a Iránom... Čínsky fašistický režim je sýrskym spojencom a s pomocou podobných filmov sa snaží svoje zločiny maľovať ružovo."

Jackie Chan podporoval komunistickú stranu: Číňanov treba kontrolovať

Hadžar al-Asvad leží štyri kilometre južne od Damasku blízko bývalého utečeneckého tábora Jarmúk. V roku 2012, na začiatku sýrskej občianskej vojny, bola táto oblasť baštou protivládnych povstalcov, v roku 2015 však okolie z veľkej časti ovládol Islamský štát. Po troch rokoch bojov bola oblasť v roku 2018 dobytá vládnymi silami za pomoci palestínskych milícií a ruských leteckých útokov. Počas celej doby konfliktu Čína zachovávala diplomatickú podporu sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi, pripomenul The Guardian.

Jackie Chan, ktorý sa narodil v roku 1954 v Hongkongu a patrí medzi svetovo najznámejších čínskych hercov. Denník The Guardian uviedol, že už v minulosti podporil čínsku komunistickú stranu. V roku 2009 napríklad na konferencii podnikateľov povedal: "Postupne začínam mať pocit, že nás Číňanov treba kontrolovať. Ak nebudeme kontrolovaní, budeme si jednoducho robiť, čo chceme."

Viac o téme: Jackie ChanAkčný filmSýria
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu