Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Skvelý český herec otvorene: Prácu berie ako príležitosť meniť veci... SLOVÁ, ktoré by ste nečakali!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: TASR/Pavel Neubauer)

Herectvo vníma Ondřej Vetchý ako príležitosť meniť veci okolo seba. Práca je podľa neho nástrojom, ktorý mu napríklad pomáha komunikovať s politikmi a vyvíjať na nich tlak. Teší ho, že sa mohol spolupodieľať na vytváraní niektorých zákonov, ktoré sa týkali domáceho násilia, registrovaného partnerstva alebo tretieho odboja. "Pomáha mi, že som profesiu neprevzal bez zvyšku," povedal v utorok Vetchý na svojej lekcii filmu na Letnej filmovej škole v Uherskom Hradišti.

Ukotvenie v demokracii je pre Vetchého úplne zásadné. "Používam prácu na to, aby som veci mohol spoluovplyvňovať. Zároveň mi to dáva motiváciu do práce a dáva mi to celý zmysel, že nie som vďaka tomu od práce psychicky závislý. Dáva mi to istú slobodu. Moja motivácia nie je primárne o tom, aby som hral a masíroval si ego. Nie. Mne sa hrať nechce, ja mám ambíciu až v momente, keď to začnem robiť a tam už som schopný pri konkrétnej práci ´chcípať´," uviedol Vetchý.

Ondřej Vetchý (Zdroj: TASR/František Iván)
Zobraziť galériu (3)
Ondřej Vetchý (Zdroj: TASR/František Iván)  (Zdroj: TASR/František Iván)

Pripustil, že niektoré hodnoty sú pre neho dôležitejšie ako jeho zamestnanie. "To mi na jednej strane dáva slobodu, na druhej strane ma to trošku od práce odvádza. Keď miznú ľudia, ktorých som toľko miloval, tak je pre mňa ťažké v práci zotrvávať," povedal dlhoročný člen súboru Činoherného klubu.

Domnieva sa, že herectvo mu viac zobralo ako dalo

"Dal som do toho toľko energie, že by som možno postavil pyramídu," povedal herec, ktorý sa v posledných rokoch objavil napríklad v snímkach Ženy v běhu a Bábovky. Na jeseň pôjde do kín rozprávka Princ Mamánek, v ktorej Vetchý stvárnil rytiera. "Ja už točím len s kamarátmi. Oni napríklad nie sú úplne najlepší režiséri, ale mne to nevadí," usmieval sa Vetchý.

Civilné divadlo rodáka z Jihlavy nebaví. S autentickosťou a uveriteľnosťou sa podľa neho často chybne pracuje ako s niečím, čo je cieľom. "Ale je to len predpoklad na to, aby ste boli schopní vytvoriť postavu, ktorá bude ojedinelá, nezameniteľná, tvorivá a ktorá sa stane umeleckým dielom," uviedol Vetchý. Za dôležité považuje, aby herci neboli zameniteľní. "O to ide. Aby to všetko boli ľudia, ktorí sú svojbytní, nezastupiteľní a tvorivo originálni. A k tomu ani školy a ani prax, do ktorej potom ľudia prídu, nevedie a nesmeruje ich k tomu," doplnil 60-ročný herec.

Archívna snímka Ondřeja Vetchého, Andreja Hajdu a Anny Šiškovej z roku 2001 z natáčania filmu Kruté radosti (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)
Zobraziť galériu (3)
Archívna snímka Ondřeja Vetchého, Andreja Hajdu a Anny Šiškovej z roku 2001 z natáčania filmu Kruté radosti (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)  (Zdroj: TASR/Vladimír Benko)

Vetchý: Keď dáte energiu do filmu, nikto vám ju už nevezme

Herec podľa neho musí do svojej postavy vytlačiť energiu a emócie, jedine tak následne ožije a nebude schematická a literárna. "Ako herec musíte pochopiť, že keď tam energiu dáte, tak už ju nikto z filmu nevezme. Aj keď to skazia pri strihaní. To by vás museli vystrihnúť celého. Ale to tiež dlho trvá, kým na to prídete," povedal Vetchý, ktorý v pondelok večer na festivale prevzal Výročnú cenu Asociácie českých filmových klubov. V utorok večer v Uherskom Hradišti uviedol film Dům pro dva z roku 1987. Za výkon v ňom bol nominovaný na európsku filmovú cenu Felix.

V poradí 48. ročník Letnej filmovej školy sa začal v piatok 29. júla, potrvá do štvrtka 4. augusta. Program festivalu zahŕňa zhruba 180 filmov a bohatý sprievodný program.

Viac o téme: Ondřej Vetchý
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu