Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Majster hororov pred súdom: Vypovedal ako svedok vlády USA! TOTO pre autorov nie je dobré

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

Jeden z najúspešnejších spisovateľov súčasnosti Stephen King v utorok pred súdom vo Washingtone vypovedal ako svedok americkej vlády. Tá sa v súdnom procese snaží zabrániť vydavateľstvu Penguin Random House v akvizícii vydavateľstva Simon & Schuster za 2,18 miliardy dolárov. Zlúčenie firiem by podľa Kinga sťažilo životné podmienky spisovateľov.

Obe spoločnosti majú v USA miesto v skupine firiem vydavateľskej "Veľkej päťky", ktoré sú v odvetví pevne zakotvené a ich zlúčenie by nebolo dobré pre hospodársku súťaž, uviedol slávny hororový autor.

Zlučovanie neprospieva autorom

Penguin Random House (PRH) argumentuje, že zo zlúčenia firiem by mali prospech autori aj čitatelia, pretože autori momentálne pod Simon & Schuster (S&S) by získali prístup k distribučnej sieti PRH. Spojenie oboch firiem by vraj vytvorilo úspory, ktoré by znamenali vyššie mzdy pre autorov.

Majster hororov pred súdom:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

Vládni právnici na druhej strane použili Kingovo svedectvo, aby ilustrovali, že zlučovanie vo vydavateľskom odvetví neprospieva autorom, ani priemyslu celkovo. King vypovedal, že keď v brandži v polovici 70. rokov minulého storočia začínal, ponúkal svoju prácu stovkám drobnejších vydavateľstiev bez pomoci agentov a mohol sa spoľahnúť na zálohy, ktoré mu včas umožnili "prestať premýšľať nad svojím bankovým účtom a nasledovať svoje srdce".

Pre nových autorov je to stále ťažšie

Počet vydavateľov sa odvtedy výrazne znížil, čo viedlo aj k zníženiu záloh. To podľa Kinga dopadá predovšetkým na nových a menej známych autorov, ktorých kníh sa predáva menej. "Pre nových autorov je stále ťažšie a ťažšie zohnať dosť peňazí, z ktorých sa dá prežiť," povedal King. Po spisovateľovom zhruba polhodinovom svedectve advokáti RHP ako protistrana nevyužili možnosť Kinga tiež vypočuť.

Majster hororov pred súdom:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

Autor románov ako Carrie, Osvietenie, Žhárka alebo Cintorín zvieratiek na svojich knihách "zarobil majetok", píše denník The New York Times. King uviedol, že finančná istota mu umožnila publikovať v drobných vydavateľstvách, ktoré chcel podporiť v prežití na konkurenčnom trhu.

Majster hororov pred súdom:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Manuel Balce Ceneta)

Viac o téme: CarrieCintorín zvieratiek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu