Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Prekvapenie na filmovom festivale v Benátkach: TENTO film získal hlavnú cenu! Odkrýva závažnú kauzu v USA

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision, Domenico Stinellis)

Hlavnú cenu Zlatého leva si z tohtoročného festivalu v Benátkach odváža dokumentárny film americkej režisérky Laury Poitrasovej All the Beauty and the Bloodshed (Všetka tá krása a zabíjanie), ktorý pojednáva o opioidovej afére v USA.

Oznámila to porota, ktorá vyberala z 23 filmov v hlavnej súťaži. V celej 79 rokov dlhej histórii festivalu je to iba druhýkrát, čo hlavnú cenu získal dokument.

Dokument o veľkej kauze v USA

Poitrasová (58) natočila dokument, ktorého hlavnou hrdinkou je známa umelkyňa Nan Goldinová, ktorá sa ako aktivistka zapojila do boja proti rodine Sacklerovcov, vlastníkom farmaceutickej firmy Purdue Pharma. Práve tá vrhla v 90. rokoch na americký trh a priniesla silný liek proti bolesti OxyContin, ktorý spôsobuje rýchlu závislosť. Kvôli závislosti na tomto opiáte podľa expertov zomrelo v USA za dve desaťročia viac ako pol milióna ľudí.

Prekvapenie na filmovom festivale
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Joel C Ryan/Invision, Domenico Stinellis)

Poitrasová, ktorá získala množstvo cien vrátane Oscara za svoj dokument Citizenfour (Príbeh Edwarda Snowdena) z roku 2014, pri preberaní ceny poďakovala za to, že festival uznal, že "dokument patrí do kinematografie" a zložila hold Goldinovej.

Obrovská odvaha hlavnej hrdinky

"Za svoj život som spoznala veľa statočných a odvážnych ľudí, ale nikdy som nestretla nikoho ako je Nan, človeka, ktorý sa rozhodne stretnúť s miliardárskou rodinou Sacklerovcov," povedala tvorkyňa. "Dokáže sa ponoriť do hlbín duše a zdieľa veci, ktoré väčšina ľudí nepovie ani svojim blízkym, nieto ešte verejne," dodala.

Nan Goldinová
Zobraziť galériu (4)
Nan Goldinová  (Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)

Goldinová sama upadla do závislosti od OxyContinu, ktorý jej lekári predpísali na tlmenie bolesti po operácii. Kvôli tomu sa potom pustila do boja za to, aby sa americké kultúrne inštitúcie vzdali peňazí od Sacklerovcov, ktorí boli štedrými mecenášmi.

Najlepšou herečkou je Cate Blanchett

Strieborného leva za réžiu dostal Talian Luca Guadagnino za kanibalskú romancu Bones and All. Veľkú cenu poroty dostala francúzska dráma zo súdnej siene Saint Omer režisérky Alice Diopovej. Porota udelila aj zvláštne ocenenie, ktoré získal väznený iránsky režisér Džafar Panahí za snímku No Bears.

Prekvapenie na filmovom festivale
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP/Domenico Stinellis)

Cenu pre najlepšiu herečku získala Cate Blanchett za výkon vo filme Tár amerického režiséra Todda Fielda, kde stvárnila dirigentku nemeckého symfonického orchestra, ktorá zápasí s prekážkami v prostredí, kde vládnu muži. Volpiho pohár pre najlepšieho herca porota vedená herečkou Julianne Moorovou udelila Colinovi Farrellovi za rolu v čiernej komédii The Banshees of Inisherin írskeho režiséra Martina McDonagha.

Vlani Zlatého leva v Benátkach získal film Udalosť francúzskej režisérky Audrey Diwanovej a o rok predtým roadmovie Krajina nomádov Chloé Zhaoovej. Tretíkrát v rade si tak tento rok odnáša hlavnú cenu žena. Výsledky festivalu sa považujú za cennú predpoveď šancí jednotlivých tvorcov aj pre ďalší ročník Oscarov. Jediný dokument, ktorý doteraz získal v Benátkach Zlatého leva, bola v roku 2013 snímka Sacro GRA režiséra Gianfranka Rosiho.

Viac o téme: Filmový festivalZlatý levBenátky
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu