Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

V sieni pražského krematória odišiel na večnosť český herec: Vidieť ste ho mohli vo filme Ostro sledované vlaky

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Repro foto YouTube/antonio schiano)

Vo veľkej obradnej sieni strašníckeho krematória v Prahe sa 26. októbra 2022 uskutočnila posledná rozlúčka s Josefom Somrom. Dlhoročný člen Činohry Národného divadla, obľúbený divadelný, rozhlasový, televízny a filmový herec zomrel 16. októbra vo veku 88 rokov. Svoje posledné dni trávil v sanatóriu Na Pleši.

Somr vo filmoch stvárnil viac ako 170 postáv, jeho zrejme najznámejšou rolou je výpravca Hubička, lišiacky zvodník z oscarových Ostro sledovaných vlakov Jiřího Menzela.

Somr postupne prešiel divadelnými scénami v Brne a Pardubiciach. V roku 1965 sa stal členom pražského Činoherného klubu, kde hral pod režijným vedením Ladislava Smočka (Piknik), Jiřího Menzela (Mandragora) či Jána Kačera (Zločin a trest alebo Revízor).

V sieni pražského krematória
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Repro foto YouTube/KVIFF TV)

Držiteľ ceny za celoživotné činoherné majstrovstvá

V roku 1978 využil ponuku, ktorú mu z Národného divadla poslal Miroslav Macháček. Na prvej českej scéne stvárnil napríklad Maršala v Čapkovej Bielej chorobe, Kláska v Jiráskovej Lucerne alebo Kunze v Krobotovom naštudovaní Roku na dedine bratov Mrštíkov.

Za Pana Františka v Hrubínovom Romanci pre krídlovku získal v roku 1998 prvú Tháliu, druhú mu o štyri sezóny neskôr vyniesla rola v hre Donalda Coburna Džin, ktorú naštudoval vo Viole, kam z Národného divadla prešiel. V roku 2014 sa stal držiteľom ceny Thálie za celoživotné činoherné majstrovstvá.

Prvá veľká filmová chvíľa

Pred kamerou debutoval v roku 1964 v snímke Obžalovaný režisérov Jána Kadára a Elmara Klosa. Jeho prvá veľká chvíľa prišla o dva roky neskôr, keď si ho režisér Menzel vybral do Ostro sledovaných vlakov.

Aj na filmovom plátne a televíznej obrazovke zanechal Somr nezmazateľnú stopu. V roku 2012 dostal Českého leva za prínos kinematografiu.

Viac o téme: Josef Somr
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu