Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Zomrela LEGENDA hororu: Preslávil sa ako Netvor z Čiernej lagúny!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Universal Pictures)

LOS ANGELES - Filmový svet zasiahla veľmi smutná správa. Zomrel profesionálny plavec, potápač a filmový kaskadér Ricou Browning (†93). Milovníci hororových filmov ho môžu poznať z kultového počinu z roku 1954 - Netvor z Čiernej lagúny. Tam stvárnil hlavnú postavu desivej príšery!

O kaskadérovej smrti informoval Hollywood Reporter, ktorému to potvrdila jeho dcéra Kim Browning. Podľa jej slov zomrel z prirodzených príčin v pondelok vo svojom dome v meste Southwest Ranches na Floride. „Vo filmovom priemysle mal úžasnú kariéru. Minulým aj budúcim generáciám doprial skvelú zábavu,“ vyjadrila sa Ricouova dcéra. 

Najznámejším Browningovym filmom bol Netvor z Čiernej lagúny (1954), v ktorom si zahral hlavnú úlohu netvora, a pokračovanie z roku 1955, Pomsta netvora. Zaujímavosťou je, že príšeru stvárnil len vo vode, na súši si ho zahral Ben Chapman. No aj "nekompletné" stvárnenie postavy mu dalo poriadne zabrať. 

Zomrela LEGENDA hororu: Preslávil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Universal Pictures)

Režisér Jack Arnold totiž chcel, aby na záberoch nebolo vidno, ako mu z nosa stúpajú bublinky - netvor bol totiž obojživelník. Na celé 4 minúty tak musel zadržať dych. No ak mu na nejakú scénu už pľúca nestačili, v kostýme dokázal schovať hadičku s kyslíkom. Ústa na netvorovej maske boli totiž vedľa kaskadérovych. 

No hoci bol Browning výborným kaskadérom a hororovou legendou, počas natáčania sa mu podaril aj jedeň poriadny kiks. Keď totiž vo filme unášal kolegyňu Juliu Adams do svojej jaskyne, neodhadol veľkosť vchodu a poriadne ju udrel do hlavy. Až tak silno, že skončila v bezvedomí. Česť jeho pamiatke. 

Zomrela LEGENDA hororu: Preslávil
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Universal Pictures)

Viac o téme: Ricou Browning
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu