Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Gigantický úspech pre českých tvorcov: Seriál o kyberšikane zabojuje o prestížnu cenu Emmy

Záber zo seriálu #martyisdead Zobraziť galériu (2)
Záber zo seriálu #martyisdead (Zdroj: Mall.TV)

Český seriál #martyisdead o kyberšikane má šancu v pondelok 23. novembra získať medzinárodnú cenu Emmy, vo filmovom priemysle známu ako televízny Oscar. Ceny sa budú tento rok po prvýkrát kvôli pandémii koronavírusu odovzdávať on-line. Či prvýkrát nominant z Českej republiky uspeje, môžu v priamom prenose komentovanom českými moderátormi sledovať aj domáci diváci, povedala za tvorcov seriálu Martina Reková.

Ceremoniál 48. ročníka budú môcť nominovaní a viac ako tisícka tvorcov, producentov a distribútorov, ktorí sa ho každoročne zúčastňujú v newyorskom Hiltone, sledovať na svojich monitoroch.

Prenos uvidia aj Česi

V New Yorku bude cenami v úlohe moderátora sprevádzať americký herec Richard Kind. Pre českých divákov budú prenos z USA komentovať Luděk Staněk a Andrej Polák vo vysielaní internetovej televízie Mall.tv, ktorá je spolu so spoločnosťou Bionaut a združením CZ.NIC spolutvorcom nominovaného seriálu.

Primetime Emmy
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/Photo by Chris Pizzello/Invision/AP)

Českí diváci budú môcť v tuzemskom vysielaní sledovať odovzdávanie Emmy v pondelok od 16:30. Prenos sa bude vysielať z pražského kina Přítomnost a potrvá hodinu a pol, prostredníctvom predkrútených vstupov sa ho zúčastnia aj napríklad Markéta Irglová ako držiteľka Oscara či režisér David Ondříček, syn na Oscara dvakrát nominovaného kameramana Miroslava Ondříčka, hovoria producenti #martyisdead Vratislav Šlajer a Milan Kuchynka. Česky komentovaný prenos bude možné sledovať na webe.

Odvrátená strana sociálnych sietí

Osemdielny internetový thriller #martyisdead, nominovaný v kategórii krátkych seriálov, zachytáva odvrátenú stranu sociálnych sietí a ich fatálneho zásahu do života doteraz bezproblémového pätnásťročného Martina prezývaného Marty. Natočil ho režisér Pavel Soukup podľa scenára Jaroslava T. Mišky a Jana Stehlíka. Hlavnú úlohu stvárnil Jakub Nemčok, ďalej hrajú Petra Bučková, Jan Grundman, Sára Korbelová, Matěj Havelka či Andrej Polák.

Nominácia na Emmy nie je jediným zahraničným úspechom seriálu. Na texaskom Austin Film Festivale získal cenu pre najlepšiu digitálnu sériu a na Marseille Web Fest ocenenie za najlepšiu réžiu a scenár. Seriál získava aj domáce ceny.

Nelegálna párty či plánovaná akcia? Po skončení natáčania Matrixu bol veľký žúr! Prišiel aj Keanu Reeves

Stal sa najlepším televíznym a internetovým seriálom na Finále Plzeň, z festivalu Serial Killer si vlani odniesol cenu za najlepšiu webseriál. Martyho smrťou príbeh nekončí, na jar 2021 plánujú tvorcovia uvedenie jeho voľného pokračovania nazvaný #annaismissing.

Viac o téme: SeriálEmmyČesko#martyisdead
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu