Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Miliardový škandál na Barrandove: Odpojení od prúdu, Soukup sa bojí veriteľov

Jaromír Soukup
Jaromír Soukup (Zdroj: Instagram J. S.)

Televízia kontroverzného podnikateľa Jaromíra Soukupa TV Barrandov "visí" veriteľom takmer miliardu českých korún. Úspešne však požiadala o ochranu pred veriteľmi.

Firma Barrandov Televizní Studio podnikateľa Jaromíra Soukupa u našich susedov je dlžná takmer miliardu českých korún (takmer 40 miliónov eur). Vyplýva to z údajov, ktoré boli zverejnené v insolvenčnom registri. Pražský Mestský súd v pondelok vyhlásil na návrh firmy takzvané moratórium na Soukupov majetok. Moratórium má chrániť spoločnosť pred veriteľmi. Ochrana platí tri mesiace. Ako uviedol súd, to má poskytnúť firme čas, aby pripravila reorganizáciu svojich štruktúr. Barrandov Televízne Studio v návrhu moratória upresnilo, že ide o dlh za vyše 991 miliónov českých korún (vyše 39 miliónov eur). Firma uviedla, že s návrhom v podstate súhlasia veritelia stojaci za nadpolovičnou väčšinou záväzkov. Na vyhlásenie moratória upozornil server iROZHLAS.cz. Soukup podľa neho žiada ochranu predovšetkým pred firmou Knowlimits Group, ktorá už začala svoje pohľadávky vymáhať prostredníctvom exekútorov.

Soukup oficiálne tvrdí, že už skôr dosiahol vyhlásenie individuálnych moratórií, teda ochrany pred konkrétnymi veriteľmi, a to pred firmami Knowlimits Group a Barrandov Studio. Podmienkou tejto ochrany bolo začatie preventívnej reštrukturalizácie do 14. februára. Ako však uvádza Soukup, nakoniec spustenie reštrukturalizácie nebolo možné, pretože sa nepodarilo odložiť splatnosť niektorých záväzkov. Firma sa tým dostala do platobnej neschopnosti. Požiadala preto o trojmesačnú ochranu pred všetkými veriteľmi. Barrandov Televizní Studio teraz podľa návrhu plánuje podať konkurzný návrh spojený s návrhom na povolenie reorganizácie. "V tejto chvíli (firma) zostavuje reorganizačný plán, ktorý zamýšľa predložiť veriteľom na hlasovanie ešte pred začatím konkurzného konania," uvádza v návrhu Soukup. Firma predpokladá, že plán predloží veriteľom pred vypršaním trojmesačnej ochrany.

Kanály televízie Barrandov pre dlh za energie nevysielali 20. januára približne deväť hodín, pretože ich odpojili od dodávky prúdu. Vysielanie obnovili po napojení prevádzok televízie na dieselové agregáty. Spolumajiteľ Barrandova Jan Čermák priznal pre český Deníku N, že televízia dlhovala peniaze dodávateľovi energií. Vlani na jeseň získal Jan Čermák od Jaromíra Soukupa polovičný podiel v spoločnosti Empresa Media, ktorá vlastní aj Barrandov Televízne Studio a vydáva časopisy Týden a Instinkt. Jediným členom predstavenstva firmy Barrandov Televizní Studio je však podľa obchodného registra naďalej Soukup. Empresa Media má podľa starších informácií dlhy v stovkách miliónov českých korún.

Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu