Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Tohtoročné udeľovanie Oscarov budú bojkotovať: Toto naštvalo niektorých umelcov

Oscar Zobraziť galériu (3)
Oscar

Americký filmový režisér Spike Lee a jeho krajanka, herečka Jada Pinkettová-Smithová, budú bojkotovať februárové udeľovanie Oscarov na protest proti nedostatku etnickej rôznorodosti nominovaných. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

„Ako je možné, že už druhý rok po sebe tvoria všetkých 20 súťažiacich v hereckej kategórii belosi? Ja ani moja manželka sa preto na slávnostnom odovzdávaní vo februári nezúčastníme,“ napísal na sociálnej sieti Instagram Lee, ktorý tohtoročné udeľovanie Oscarov označil sa "ľaliovo biele".

Spike Lee
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

V rámci aktuálneho 88. ročníka udeľovania Cien Akadémie nebol nominovaný ani jeden černošský herec, režisér či producent, a to napriek kritikou dobre hodnoteným výkonom vofilmochako Straight Outta Compton, Beasts of No Nation či Creed. To isté platí aj o vlaňajších nomináciách.

„Musíme ukázať svoju silu. Prosiť o uznanie ponižuje našu dôstojnosť,“ uviedla na margo tejto záležitosti Pinkettová-Smithová.

Jada Pinkett-Smith
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Riaditeľka Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) Cheryl Booneová-Isaacsová, ktorá je Afroameričanka, prisľúbila zvýšenie rozmanitosti zamestnancov a členov Akadémie. Zároveň však priznala, že „zmena neprichádza tak rýchlo, ako by si priala“ a zdôraznila, že je touto situáciou frustrovaná.

Udeľovanie Oscarov bude 28. februára moderovať afroamerický komik Chris Rock, otvorený kritik rasizmu.

Viac o téme: OscarJada Pinkett-SmithSpike LeeBojkot
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu