Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Lepší než originál? Do svojich postáv vložili všetko: FOTO Neskutočná podoba a brilantné výkony

Zobraziť galériu (13)
(Zdroj: TASR, SITA, YouTube)

Občas sa hercom v živote pošťastí stvárniť naozaj jedinečné postavy. Môžu byť fiktívne, no je to ťažšie, ak musia zahrať reálnu postavu, ktorá zanechala v histórii nezmazateľnú stopu. Výkony týchto hercov takisto zanechali silný dojem, ktorý poznačil filmový priemysel. Usúďte sami.

The Doors (Val Kilmer ako Jim Morrison)

Jim Morrison bol len jeden. Jeho vnímanie sveta mnohí nechápali a často sa nechápal ani on sám. Veril, že sa doňho prevtelil šaman a spolu s Rayom Manzarekom založili dnes už svetoznámu kapelu The Doors. Ich piesne dodnes znejú v baroch po celom svete. Jedinečná psychadéli a hlboké texty, ktoré priniesli za svoju necelú štvorročnú kariéru sú nezabudnuteľné. Príbeh Jima Morrisona a jeho kapely sfilmoval v roku 1991 Oliver Stone. Doslova do kožé kontroverzného speváka si vybral Vala Kilmera. Odvtedy máme Morrisonov dvoch. Nielenže ho zahral s takmer neuveriteľnou presnosťou, žasnúť treba aj nad jeho podobou so spevákom.

Foto: SITA/AP, YouTube
Zobraziť galériu (13)
Foto: SITA/AP, YouTube  (Zdroj: SITA/AP, YouTube)

Kilmer kvôli úlohe rapídne schudol a pol roka deň čo deň počúval skladby The Doors. Dokonca sa musel 50 z nich aj naučiť. Jeho hlas bol takmer autentický s hlasom Morrisona. Kilmer sa aj na ľaci počas natáčania nechal oslovovať ako Jim.Napriek enormnému úspechu filmu neboli žijúci členovia kapely spokojní. Bubeník John Densmore dokonca povedal, že tretina filmu je fikcia. V porovnaní s knihou by sa s ním však dalo debatovať. Príbeh bol takmer presný.

Bohemian Rhapsody (Rami Malek ako Freddie Mercury)

Pred mladým hercom bola obrovská výzva. Stvárniť kontroverznú rockovú legendu, akou bol Freddie Mercury, je nielen obrovská pocta, ale aj veľká zodpovednosť. Na filme sa podieľal aj gitarista kapely Queen Brian May či herec Robert DeNiro. Rami Malek musel tvrdo cvičiť a makať na sebe, aby mohol Mercuryho zahrať.

Foto: SITA/AP/Alex Bailey/Twentieth Century Fox, YouTube
Zobraziť galériu (13)
Foto: SITA/AP/Alex Bailey/Twentieth Century Fox, YouTube  (Zdroj: SITA/AP/Alex Bailey/Twentieth Century Fox, YouTube)

Musel dodržiavať prísnu diétu a cvičiť. „Chcel som svoje telo dostať do takej formy, aby som zvládol 22 minútový koncert znova a znova behom piatich dní a nevyčerpal sa pritom,“ povedal herec. Prvý týždeň musel pribrať, aby mohol schudnúť. Nikdy nespieval ani nehral na hudobný nástroj, preto musel absolvovať spevácke tréningy a naučiť sa na klavíri. Treba však pripomenúť, že aj herec, ktorý stvárnil Briana Maya, sa na neho neuveriteľne podobá.Zahral si ho Gwilym Lee.

Ray (Jamie Foxx ako Ray Charles)

Sú momenty, kedy si ani neuvedomíte, že postavú vlastne hrá niekto úplne iný. Presne to je prípad Jamieho Foxxa. V koži Raya Charlesa bol neuveriteľný. Nielenže dokonale napodobnil jeho pohyby pri hre na klavír, takmer ste mu uverili, že je slepý. Spevák ešte počas natáčania žil.Scenár mu preložili do Brailovho písma, aby si ho mohol prečítať, Bohužiaľ, jeho úspechu sa už nedožil. Zomrel krátko po dokončení natáčania v júni 2004. Jamie Foxx si dal rozhodne záležať na tom, aby bol čo najviac autentický. Dokonca nosil 14 hodín denné nepriehľadné šošovky, aby dosiahol čo najrealistickejší efekt. Naučil sa hrať na klavír a všetky scény s týmto nástrojom tak hravo zvládol sám. Za túto úlohu získal Oscara.

Foto: TASR/AP/Universal Studios, Nicola Goode, YouTube
Zobraziť galériu (13)
Foto: TASR/AP/Universal Studios, Nicola Goode, YouTube  (Zdroj: TASR/AP/Universal Studios, Nicola Goode, YouTube)

Lincoln (Daniel Day‑Lewis ako Abraham Lincoln)

Day-Lewis je známy tým, že do svojich úloh dáva všetko. Výnimkou nie je ani Abraham Lincoln. Napriek tomu, že ide o slabšie hodnotený film, herec sa na Lincolna naozaj podobal. Aby ho stvárnil čo najvernejšie, herec prečítal o niekdajšom americkom prezidentovi vyše sto kníh. Na úlohu sa pripravoval viac ako rok. Ocenenie si preto zaslúžil.Za túto úlohu dostal aj Oscara a stal sa jediným hercom, ktorý má na konte dokopy tri Oscary za najlepší mužský výkon v hlavnej úlohe. Írsky fešák sa dokonale prevtelil do muža, o ktorom sa hovorilo, že nosí dve tváre.

Foto: TASR/AP/AP Photo/NY Public Library, Alexander Gardner, SITA/AP/DreamWorks, Twentieth Century Fox, David James
Zobraziť galériu (13)
Foto: TASR/AP/AP Photo/NY Public Library, Alexander Gardner, SITA/AP/DreamWorks, Twentieth Century Fox, David James  (Zdroj: TASR/AP/AP Photo/NY Public Library, Alexander Gardner, SITA/AP/DreamWorks, Twentieth Century Fox, David James)

Chaplin (Robert Downey Jr. ako Charlie Chaplin)

Robert Downey Jr. bol viac-menej jasnou voľbou. Má charizmu akomédiu vo svojom fyzickom prejave. Chôdzu Charlieho Chaplina dokázal napodobniť ako jeden z mála. Napriek tomu, že Chaplin bol hviezdou nemých grotesiek v kútiku duše mal aj on svoje problémy. Klobúk dole nielen pred fyzickým výzorom, ale aj prejavom. Film bol v kinách uvedený v deň 15. výročia Chaplinovej smrti.

Foto: TASR/AP, YouTube
Zobraziť galériu (13)
Foto: TASR/AP, YouTube  (Zdroj: TASR/AP, YouTube)

Selena (Jennifer Lopez ako Selena Quintanilla)

Príbeh mladej speváčky, ktorá za 23 rokov svojho života dosiahla všetko. Splnili sa jej tie najtajnejšie sny. Mala rodinu, talent a jej hviezda stúpala enormne rýchlo. Mexicko-americká speváčka vydala svoj prvý album v 12 rokoch. Milovali ju tisíce a prezývali ju "kráľovná hudby Tejano". Vlastným menom Selena Quintanilla Perez sa stala idolom mnohých dievčat po celom svete. Keď však zistila, že ju prezidentka jej fanklubu okráda, vyhodila ju.Yolanda Saldívar ju potom zastrelila.V hlavnej úlohe sa predstavila Jennifer Lopez, pre ktorú film znamenal ozajstný štart v hereckej kariére. Nielenže sa podobala, ale Lopezovej pomohla aj znalosť španielčiny a spev.

Foto: YouTube
Zobraziť galériu (13)
Foto: YouTube  (Zdroj: Youtube)

Frida (Salma Hayek ako Frida Kahlo)

Salma Hayek mala pôvodne hrať Selenu, no odmietla ju práve kvôli Fride. Jennifer Lopez sa naopak zaujímala o rolu Fridy. Nakoniec si to rozdelili dobre a mohli tak vzniknúť dve kvalitné snímky. Salma Hayek je v úlohe životom skúšanej surrealistickej maliarky priam dokonalá. Dokonca vo filme niektoré obrazy sama namaľovala. V tejto úlohe sa chcela pôvodne objaviť Madonna, ktorá maliarku obdivovala. Za túto úlohu nominovali živočíšňu a temperamentnú Mexičanku na Oscara.

Foto. SITA/AP, YouTube
Zobraziť galériu (13)
Foto. SITA/AP, YouTube  (Zdroj: SITA/AP, YouTube)

Hitchcock (Anthony Hopkins ako Alfred Hitchcock)

Herecký maestro v úlohe maestra hororov. Anthony Hopkins je dodnes považovaný za jedného z najlepších hercov, akých filmový svet pozná. Stvárniť preto úlohu legendárneho hororového režiséra bolo takmer prirodzené, aj čo sa ich podoby týka. Kvôli tejto úlohe síce nemusel priberať, zrejme by to bolo zložité, no zakaždým si musel obliecť 130-kilový oblek. Filmové masky stáli dohromady takmer 60-tisíc eur. Hopkins a Hitchcock sa stretli aj osobne, v jednej reštaurácii ich zoznámil Hopkinsov agent.

Foto: SITA/AP, AP Photo/Fox Searchlight, Suzanne Tenner
Zobraziť galériu (13)
Foto: SITA/AP, AP Photo/Fox Searchlight, Suzanne Tenner  (Zdroj: SITA/AP, AP Photo/Fox Searchlight, Suzanne Tenner)

Monštrum (Charlize Theron ako Aileen Wuornos)

Charlize Theron dnes patrí k jedným z najkvalitnejších hereckých talentov v Hollywoode. Dokazujú to mnohé snímky a rôznorodosť postáv, ktoré dokáže stvárniť, od sladkých dievčat po chladnú dominu či vraha. Presne toho si zahrala v roku 2003. Šlo o postavu Aileen Wuornosvo filme Monštrum. Maskéri ju zmenili takmer na nepoznanie. Pribrala niekoľko kíl, nosila hnedé šošovky a protézu. Herci natáčali na miestach, kde Wuornosinová skutočne páchala svoje činy, vrátane baru, kde ju zatkli. Za tento výkon si vyslúžila ako 28-ročná svojho prvého Oscara. Stala sa prvou Juhoafričankou, ktorá vyhrala Oscara za najlepší ženský výkon v hlavnej úlohe.

Foto: TASR/AP, YouTube
Zobraziť galériu (13)
Foto: TASR/AP, YouTube  (Zdroj: TASR/AP, YouTube)

Železná lady(Meryl Streep ako Margaret Thatcher)

Margaret Thatcher bol neobyčajná a všestrasnná žena, ktorá sa musela vedieť obracať vo svete mužov a vysokej politiky. Ako prvá žena sa stala premiérkou Veľkej Británie a nekompromisným prístupom k politickému, ale aj osobnému životu získala prezývku Iron Lady alebo Železná lady. Neobyčajná je aj herečka Meryl Streep, ktorá sa v úlohe premiérky objavila a zhostila sa jej skvostne, vynieslo jej to Oscara za najlepší ženský herecký výkon.Na svoju úlohu sa dôkladne pripravovala. Niekoľko mesiacov sa učila jej typický prízvuk, hovorila s desiatkami ľudí, ktorí Thatcherovú poznali, vrátane bývalého vodcu labouristov Neila Kinnocka. Navštívila aj zasadanie Dolnej snemovne. Škoda len, že Thatcherová tento film nikdy nevidela.

Foto: SITA/AP/The Weinstein Company, Alex Bailey, TASR/AP
Zobraziť galériu (13)
Foto: SITA/AP/The Weinstein Company, Alex Bailey, TASR/AP  (Zdroj: SITA/AP/The Weinstein Company, Alex Bailey, TASR/AP)

Control (Sam Riley ako Ian Curtis)

Čiernobiela snímka z roku 2007 je ozajstným skvostom čo do biografií hudobníkov. Ide o krátky, ale intenzívny život speváka legendárnej britskej kapely Joy Division.Osud kapely stál a padal na výraznej osobnosti frontmana Iana Curtisa. Ich hudba zasiahla fanúšikov a ľudí z hudobnej brandže najhlbším spôsobom. Svojské vystupovanie a rebélia sprevádza Curtisovu osobnosť celý život. Spevák trpel epilepsiou a depresiami, ktoré ho nakoniec stáli život. Umrel vo veku 23 rokov. Sam Riley bol ako Curtis skvelý, autentický a podobal sa mu takmer tak,ako Val Kilmer Morrisonovi.

Foto: TASR/AP/Greg Lyuan, YouTube
Zobraziť galériu (13)
Foto: TASR/AP/Greg Lyuan, YouTube  (Zdroj: Youtube)

Vražda Johna Lennona (Jared Leto ako Mark David Chapman)

Jared Leto je známy tým, že sa dokáže premeniť na kohokoľvek. Na fešáka, uhladeného speváka, transvestitu a dokonca aj na vraha Johna Lennona. Kvôli tejto úlohe musel pribrať 30 kíl. Občas musel byť dokonca pripútaný na vozík. Svoju úlohu stvárnil dobre, no nejde o príliš dobre hodnotený film. Rozmanitosť však ukázal dokonale. Okrem toho, že je to skvelý spevák, je to herec mnohých tvárí.

Foto: TASR/AP/Greg Lyuan, YouTube
Zobraziť galériu (13)
Foto: TASR/AP/Greg Lyuan, YouTube  (Zdroj: TASR/AP/Greg Lyuan, YouTube)

Viac o téme: Meryl StreepVal KilmerRami MalekBohemian Rhapsody
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu