Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Neželaná cenzúra? Instagram odstránil filmový plagát: Zobrazoval ženskú bradavku

(Zdroj: Unsplash)

Sociálna sieť Instagram sa ospravedlnila tvorcom nového filmu španielskeho režiséra Pedra Almodóvara za to, že kvôli svojim pravidlám o zákaze nahoty odstránila príspevok, ktorý ukazoval plagát k tomuto filmu. Napísal to server Rolling Stone.

Dráma s názvom Madres Paralelas (Paralelné matky) bude mať v septembri premiéru na filmovom festivale v Benátkach. Láka na neho plagát s dielom výtvarného umelca Javiera Jaen, ktorý zobrazuje detail bradavky dojčiacej matky. Plagát Jaén na Instagrame zverejnil v pondelok, vzápätí ho ale sociálna sieť zablokovala na základe algoritmu, ktorý zakazuje snímky, na ktorých sú vidieť ženské bradavky.

V stredu sa ale hovorca spoločnosti Facebook, pod ktori Instagram spadá, za tento krok ospravedlnil a snímku opäť uvoľnil. "Pôvodne sme niekoľko prípadov tohto zobrazenia odstránili kvôli porušeniu našich pravidiel ohľadom nahoty. V niektorých prípadoch však robíme výnimku, napríklad keď ide o zobrazenie v umeleckom kontexte. Preto sme príspevky s plagátom k Almodóvarovu filmu opäť sprístupnili a ospravedlňujeme sa za spôsobené zmätky," napísala firma autorovi plagátu.

Sám Almodóvar označil zrušenie cenzúry za víťazstvo a uviedol, že spoločnosť musí byť ostražitá vo chvíli, keď o tom, čo ľudia smú a nesmú vidieť rozhodujú stroje. "Bez ohľadu na to, koľko informácií dokáže algoritmus spracovať, nikdy nebude mať srdce ani sedliacky rozum," napísal režisér vo vyhlásení. Snímka Madres Paralelas, v ktorej hlavné úlohy stvárnili Penélope Cruzová a Milena Smitová, 1. septembra odštartuje benátsky filmový festival.

Film rozpráva príbeh dvoch tehotných žien bez partnerov, ktoré sa stretli v nemocnici krátko pred pôrodom. Podľa riaditeľa benátskeho festivalu Alberta Barbery sa film zaoberá "materstvom s nepredvídateľným vývojom, ženskou solidaritou a sexualitou, ktorá je prežívaná úplne slobodne a bez pokrytectva".

Viac o téme: PlagátCenzúraInstagramBradavka
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu