Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

Mexický prezident tvrdo kritizoval filmy od Netflixu: Svet okolo obchodu s drogami maľujú ružovo

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP Photo/Alex Brandon, File)

Mexický prezident Andrés Manuel López Obrador kritizoval americkú firmu Netflix, že vo svojich filmoch "maľuje ružovo" svet okolo obchodu s drogami. Prezident to povedal v súvislosti so zverejnením štatistiky protidrogových operácií svojho kabinetu a v deň, keď vláda informovala, že tento mesiac len v jednom z troch desiatok štátov mexickej federácie bolo zavraždených 250 ľudí v dôsledku vojny zločineckých gangov. Informovala o tom agentúra Europa Press.

"Nie všetko sa ukazuje v seriáloch Netflixu, kde dokonca maľujú svet ružovo, zločinecké gangy, obchodníkov s drogami, svet s hercami a herečkami, krásnymi ženami, rezidenciami, najnovšími modelmi áut, šperkami, značkovým oblečením," povedal dnes na pravidelnej rannej tlačovej konferencii mexický prezident. "Neukazujú ale to ostatné, deštrukciu najmä mladých, hovoríme o tisícoch úmrtí," dodal.

Prezident López Obrador pripomenul, že drogy nielen poškodzujú zdravie používateľov, ale ich výroba a obchod s nimi plodia násilie a vojnu drogových kartelov. Táto vojna o ovládnutí trhu s drogami stála len v mexickom štáte Michoacán tento mesiac život 250 ľudí, vrátane starostu mesta Aguililla Césara Caballera či novinára Armanda Linaresa.

Mexický prezident tvrdo kritizoval
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/DPA)

Zabavili drogy v hodnote viac ako 5 miliárd eur

Mexický minister obrany Luis Cresencio Sandoval po boku prezidenta informoval, že Obradorova vláda v protidrogových operáciách za tri roky zabavila tradičné drogy v hodnote asi 2,3 miliardy eur a syntetické drogy v hodnote zhruba 3,4 miliardy eur.

Pred piatimi rokmi syn slávneho narkobaróna Pabla Escobara kritizoval seriály o svojom otcovi, ktoré podľa neho glorifikujú kriminálnikov a dávajú tak mladým zlý príklad. "Takéto seriály urobili z môjho otca hrdinu a mladí si potom myslia, že je cool byť drogovým dealerom," posťažoval sa v roku 2017 španielskej tlači Sebastián Marroquín, ktorý sa od otca dištancoval aj zmenou mena. Vtedy tiež povedal, že seriály ako kolumbijský Pablo Escobar: El Patrón del mal či americký seriál Narcos z dielne Netflix manipulujú skutočnosť.

Viac o téme: NetflixAndrés Manuel López Obrador
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu