Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Najväčšie PIKOŠKY na Oscaroch: Naháč, f*ck v ďakovnej reči aj facka za vtip!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - Už po tomto víkende sa dozvieme, kto si domov odnesie najprestížnejšiu cenu vo filmovom priemysle v podobe sošky známej ako Oscar. Slávnostný ceremoniál americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) upriamuje pozornosť celého sveta aj nečakanými momentmi. Pripomeňme si tie najnezabudnuteľnejšie.

Puskailerove opatrné slová o práci na Oscaroch: TAJNOSTI o stretnutí s mega hviezdou! (Zdroj: NL/Vlado Anjel)

Marlon Brando poslal po Oscara Apačku

V roku 1973 počas 45. ročníka odovzdávania cien Akadémie získal Oscara za hlavný mužský herecký výkon vo filme Krstný otec Marlon Brando. Odmietol si však sošku prevziať osobne, namiesto seba poslal na pódium herečku Sacheen Littlefeatherovú, príslušníčku Apačov, ktorá predniesla silný prejav o zlom zaobchádzaní s domorodými Američanmi vo filmovom priemysle. Organizátori ju pritom prinútili, aby ho skrátila na 60 sekúnd, inak by riskovala zatknutie. Akadémia jej za to poslala ospravedlnenie až o 49 rokov neskôr.

Sacheen Littlefeather
Zobraziť galériu (8)
Sacheen Littlefeather  (Zdroj: Profimedia)

Naháč v priamom prenose

46. ročník udeľovania Oscarov v apríli 1974 moderoval herec David Niven známy napríklad z filmu Ružový panter. Práve ohlasoval príchod Elizabeth Taylorovej na pódium, keď spoza závesu za jeho chrbtom vybehol naháč ukazujúci znak mieru (bolo to v čase vojny vo Vietname, v ktorej zasahovali aj Spojené štáty). Tým naháčom bol Robert Opel, americký fotograf a majiteľ galérie, ktorý sa do zákulisia dostal predstierajúc, že je novinár. Svoj čin nemal premyslený do detailov, prekvapilo ho, že záves na pódiu je bez otvora a keďže nemal nôž, rozrezal ho perom, ktoré si od niekoho rýchlo požičal. Neskôr povedal, že podstatou jeho posolstva bolo vyzliecť sa a tým sa oslobodiť od spoločenských masiek a pokrytectva. Jeho sociálny experiment bezrpostredne nasledovali ľudia na mnohých spoločenských podujatiach, stal sa celebritou a dokonca kandidoval na prezidenta Spojených štátov.

Najväčšie PIKOŠKY na Oscaroch:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube.com)

Incest Angeliny Jolie?

V marci 2000 počas 72. ročníka tohto prestížneho podujatia vyvolalo klebety správanie Angeliny Jolie voči jej bratovi Jamesovi Havenovi. Po celý čas ho nežne hladkala, bozkávala na ústa a pri preberaní Oscara za vedľajšiu úlohu vo filme Girl, Interrupted (Narušenie) vyhlásila, že je doňho zamilovaná. 

Najväčšie PIKOŠKY na Oscaroch:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Profimedia)

Povedala f*ck

Nóbl atmosféru 83. ceremoniálu AMPAS v roku 2011 „ poškvrnila” herečka Melissa Leo. Udelenie Oscara za jej stvárnenie vedľajšej úlohy vo filme The Fighter (Boxer) ju tak prekvapilo, že v ďakovnej reči povedala vulgárne f*ck.

Najväčšie PIKOŠKY na Oscaroch:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: YouTube.com)

Šokovaný poslíček s pizzou

86. oscarovým ročníkom v roku 2014 sprevádzala komička Ellen DeGeneres. V jednom momente ju prepadli obavy, že obecenstvo už musí byť hladné a objednala preň donášku pizze. Poslíček bol šokovaný, keď ho poslala medzi celebritné obecenstvo, myslel si, že pizzu nesie do zákulisia. Vzápätí vyhlásila, že nemá so sebou peniaze a že by sa na ňu mohli vyzbierať prominentní hostia. Poslíček odchádzal so 600 dolármi vo vrecku a Ellen mu neskôr pridala ešte 400 dolárov.

Najväčšie PIKOŠKY na Oscaroch:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Profimedia)

Moderátor v slipoch a Oscary len pre bielych

Neil Patrick Harris známy zo seriálu Ako som spoznal vašu matku, ktorý v roku 2015 uvádzal 87. ročník cien Akadémie sa v jednom momente objavil na pódiu iba v slipoch a ponožkách. Nemalo to síce taký dopad, ako keď v minulom storočí prebehol pódiom nahý Robert Opel, ale každopádne pobavil. Silnejšie zapôsobila kritika novinárky April Reignovej na margo toho, že všetkých 20 nominácií na herecké úlohy dostali bieli herci. Na jej tweet #OscarsSoWhite, ktorý sa stal virálnym ešte pred ceremoniálom, reagovalo mnoho významných osobností vrátane Baracka Obamu. V roku 2016 si už Akadémia dala pozor, aby nenominovala len bielych.

Najväčšie PIKOŠKY na Oscaroch:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Facka za urážku manželky

S Oscarom za hlavnú rolu vo filme Kráľ Richard, ale aj s hanbou odchádzal z 94. ročníka udeľovania cien Akadémie v roku 2022 Will Smith. Keď moderátor večera Chris Rock prirovnal výzor Smithovej manželky Jade k imidžu Demi Mooreovej v roli vojačky s vyholenou hlavou vo filme "G.I. Jane", Smith vybehol na pódium a poriadne mu vrazil. Jade totiž nosí ultrakrátky účes v dôsledku alopécie, autoimúnneho ochorenia, pri ktorom vlasy rednú, alebo vypadávajú na veľkých ložiskách. Smith sa pri preberaní Oscara ospravedlnil a vzdal sa členstva v Akadémii. Jej správna rada mu neskôr zakázala účasť na svojich podujatiach na desať rokov.

Najväčšie PIKOŠKY na Oscaroch:
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Profimedia)

Viac o téme: OscaryAcademy Awards
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu