Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slávny režisér v SMÚTKU: Zomrela mama známej filmárskej rodiny!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

KALIFORNIA - V Rutherforde v severnej Kalifornii v piatok zomrela americká dokumentaristka a producentka Eleanor Coppola. Viac ako 60 rokov bola manželkou režiséra Francisa Forda Coppolu, s ktorým vychovala štyri deti, ktoré sa tiež presadili vo svete filmu. Coppola mala 87 rokov, o jej úmrtí informovala podľa agentúry Reuters rodina.

Eleanor manžela často sprevádzala na nakrúcaní jeho filmov, ktorých vznik dokumentovala pohľadom do zákulisia. Snímka Apokalypsa sa rodila vo filipínskej džungli 238 dní, počas ktorých tajfún zničil kulisy, Martin Sheen dostal infarkt a zomrel člen stavebného štábu. Coppola zdokumentovala väčšinu chaosu v jednom z najslávnejších filmov o natáčaní, v snímke Srdce temnoty: režisérska apokalypsa. Za film získala cenu Emmy, píše The Guardian.

Jej výtvarné umenie vrátane fotografií, kresieb a konceptuálnych diel bolo vystavené v mnohých galériách a múzeách po celom svete, vrátane retrospektívy jej diela v múzeu umenia v Sonoma Valley pri San Franciscu v roku 2014. Popri dokumentoch natočila aj romantické komédie Láska, láska a láska Paríž počká.

Slávny režisér v SMÚTKU:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Profimedia)

Ako mladá študentka umeleckých remesiel sa s Coppolom zoznámila v roku 1962 pri nakrúcaní jeho hororu Dementia 13 a o rok neskôr sa vzali. Ich prvorodený syn Gian-Carlo sa od mladosti objavoval v otcových filmoch, v 22 rokoch ale tragicky zahynul. Dcéra Sofia Coppola sa stala režisérkou, má na konte napríklad film Stratené v preklade, ku ktorému si aj napísala scenár. Syn Coppolaových Roman je scenárista a natáča hudobné videoklipy.

"Vážim si to, ako ma môj nečakaný život napínal a ťahal mnohými neobyčajnými spôsobmi a viedol ma mnohými smermi, ktoré presahovali moje najdivokejšie predstavy," napísala Coppola v nedávno dokončených pamätiach.

Viac o téme: Eleanor CoppolaFrancis Ford Cappola
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu