Streda26. jún 2024, meniny má Adriána, zajtra Ladislav, Ladislava

SMUTNÁ SPRÁVA z Hollywoodu: Zomrel ikonický režisér... Objavil Jacka Nicholsona či Roberta De Nira!

Roger Corman Zobraziť galériu (3)
Roger Corman (Zdroj: Profimedia)

LOS ANGELES - Vo veku 98 rokov zomrel Roger Corman, ikonický hollywoodsky režisér, producent, scenárista, herec a držiteľ čestného Oscara, ktorý sa od 50. rokov minulého storočia podieľal na tvorbe viac ako 400 filmov. Týždenníku Variety to potvrdila jeho rodina.

V Cormanovej tvorbe začínalo svoju kariéru niekoľko budúcich amerických filmových hviezd, napríklad Jack Nicholson, Robert De Niro alebo Martin Scorsese.

Corman režíroval či produkoval napríklad Jamu a kyvadlo (1961), Zánik domu Usherov (1960), Predčasný pohreb (1962) alebo Útok krabích monštier (1957). Ako producent svojim režisérom často prideľoval miniatúrne rozpočty aj krátky čas na dokončenie filmu, niekedy napríklad len päť dní, píše agentúra AP. Jedným z nich bol Ron Howard, ktorý neskôr za svoju Čistú dušu (2001) získal Oscara za najlepšiu réžiu.

Roger Corman
Zobraziť galériu (3)
Roger Corman  (Zdroj: Profimedia)

Howard pri natáčaní v roku 1977 Cormana prosil o jeden natáčací deň navyše. „Ron, môžeš sa vrátiť, ak chceš, ale nikto iný tu už nebude,“ odpovedal mu Corman. „K natáčaniu s malým rozpočtom sa viaže mnoho obmedzení, ale má aj svoje výhody,“ opísal Corman v rozhovore pre dokument v roku 2007, píše AP. „Môžete viac hazardovať, viac experimentovať. Musíte hľadať kreatívnejší spôsob, ako vyriešiť problém alebo ako predstaviť nápad,“ dodal producent.

Corman zomrel 9. mája vo svojom dome v Santa Monice v Kalifornii. „Jeho filmy boli revolučné, obrazoborecké a zachytávali ducha doby. Keď sme sa ho pýtali, ako by chcel, aby si ho ľudia pamätali, odvetil: ‚Bol som filmár, jednoducho tak',“ uviedla rodina vo vyhlásení.

Viac o téme: Roger Corman
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu