Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

RTVS reflektuje náboženský charakter Veľkej noci na obrazovkách i v éteri

Pápež František Zobraziť galériu (5)
Pápež František (Zdroj: SITA)

RTVS v rámci veľkonočnej programovej ponuky v televíznom a rozhlasovom vysielaní reflektuje silný náboženský charakter týchto sviatkov. Televíznym divákom ponúkne však aj zaujímavé premiérové dokumenty a nezabúda ani na obľúbené zábavné programy a premiérové rozprávky pre najmenších.

RTVS ponúkne televíznym divákom zaujímavé premiérové dokumenty a nezabúda ani na obľúbené zábavné programy a premiérové rozprávky pre najmenších. Rozhlasoví poslucháči sa môžu tešiť na premiérové rozhovory, fíčre, bohatú ponuku rozhlasových hier pre malých aj veľkých a klasickú hudobnú produkciu. Jednotka ponúkne viacero priamych prenosov z najdôležitejších momentov slávenia Veľkej noci, dokumentárne a dramatické programy s kresťanskou tematikou. Na Veľký piatok, ktorý je najväčším sviatkom v roku pre evanjelických veriacich, odvysiela naživo Služby božie z Poltára. Na Veľkonočnú nedeľu, ktorú ako najväčší sviatok slávia katolícki veriaci, prinesie divákom v priamom prenose Slávnostnú svätú omšu s pápežom Františkom z Vatikánu a tradičné požehnanie mestu a svetu Urbi et Orbi. V duchu kresťanskej tradície Veľkonočných sviatkov uvedie Jednotka aj hrané filmy a minisérie. Na Veľký piatok odvysiela dvojdielnu taliansku životopisnú minisériu Volajte ma František a vo večernom vysielaní biblický príbeh americkej produkcie Syn Boží.

Stretnutie s pápežom
Zobraziť galériu (5)
Stretnutie s pápežom  (Zdroj: SITA)

Ranné vysielanie počas všetkých štyroch dní je určené najmenším divákom. Jednotka pripravila množstvo slovenských klasických rozprávok ako Falošný princ, Čert vie prečo, Sokoliarova dcéra, Zhŕňajova nevesta či O hlúpej žene, Rozprávky bratov Grimmovcov a premiéry z pôvodnej tvorby Robin a dokumentárny film z cyklu EBU Dokážeš to! Matúš - bojím sa výšok o talentovanom 12-ročnom chlapcovi, ktorý chce dodržať sľub a prekonať strach z výšok. Klasika bude vo vysielaní Jednotky zastúpená štvordielnym spracovaním románu Victora Huga Bedári (od piatku do pondelka popoludní), filmovou minisériou Sissi (od piatku do soboty podvečer) a francúzskym dobrodružným filmom Cartouche (v pondelok o 17.05 h) s Jeanom Paulom Belmondom a Claudiou Cardinale v hlavných úlohách. Zo súčasnej filmovej tvorby sa môžu diváci tešiť na filmy Naučte sa milovať (v piatok o 20.30 h), Láska v Monaku (v pondelok o 22.05 h) a premiéru talianskej romantickej komédie Ak ma opustíš, vezmem si ťa (v pondelok o 20.30 h). Veľkonočné vydania relácií Záhady tela a Neskoro večer obohatí v nedeľu o 20.30 Duel šampiónov.

RTVS reflektuje náboženský charakter
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: RTVS)

Dvojka ponúkne šesť nových dokumentárnych filmov RTVS a výnimočné slovenské hudobné projekty. Chýbať nebude premiérový večerníčkový seriál. Od začiatku veľkonočných prázdnin (od 28. marca) sa totiž vráti na obrazovky obľúbený prírodopisný seriál pre deti Mláďatá s dvanástimi novými časťami, ktoré upútajú nielen jarnou tonalitou. V piatok 29. marca podvečer o 18.25 h sa detskí diváci môžu tešiť na premiéru animovanej rozprávky Myši patria do neba. Myšička Šupito každého presviedča o tom, že je tou najodvážnejšou myškou na svete a že sa ničoho nebojí. Opak je však pravdou, zo všetkého sa roztrasie. Večer ponúkne Dvojka až dva premiérové duchovné dokumenty. O 20.10 h dokumentárny film Posledná večera o rekonštrukcii najznámejšieho obrazu Leonarda da Vinciho - Poslednej večere a o 20.35 h dokumentárny film Brat Štefan. 17. storočie bolo obdobím vojen, náboženskej neznášanlivosti a násilia. Svätá stolica vyslala do našich krajov apoštolských misionárov – minoritov. Tí si v osade Rad na Zemplíne založili malý kláštor a v roku 1639 ku nim vstúpil aj 18-ročný šľachtic Štefan Iglódy, pôvodom kalvín. Udalosti, ktoré sa odohrali o pol roka neskôr, dňa 6. novembra 1639, svedomito zozbieral a opísal vo svojej správe taliansky minorita Ján Krstiteľ Astorio z Ferrari. Duchovný rozmer Veľkej noci umocní predovšetkým tradičný priamy prenos Krížovej cesty z rímskeho Kolosea za účasti pápeža Františka o 21.10 h. Na Bielu sobotu, 30. marca, odvysiela Dvojka o 20.10 h premiérový dokument Pozor, padá SNG!, ktorý zaznamenáva príbeh rekonštrukcie Slovenskej národnej galérie. O 22.20 h sa diváci môžu tešiť na premiérový hudobný zážitok v programe Sting – koncert na zámku Chambord.

RTVS reflektuje náboženský charakter
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Veľkonočná nedeľa sa bude na Dvojke niesť v znamení dokumentu Keď ide o život. Hasiči vyrážajú k požiarom v bytovýchdomoch až päťstokrát ročne. Tragické požiare v Prešove v roku 2019 a v Handlovej v roku 2022 zmenili vnímanie obyvateľov panelákov aj prístup hasičov. O 12.05 h ponúkne divákom portrét dlhoročného sólistu SND, legendárneho operného speváka v dokumente Ondrej Malachovský. Večer o 20.10 h ponúkne Dvojka tretiu časť trojdielnej dokumentárnej série o divokej prírode Chránenej krajinnej oblasti Poľana - Divoká Poľana – Vlci z Poľany. V nedeľu podvečer o 18.25 h si Dvojka pre najmenších divákov prichystala televíznu premiéru koprodukčného dobrodružného filmu RTVS Mimi. Dobrodružný príbeh o odvážnej Romy, ktorá sa nebojí a nevzdáva, odhalí detskému divákovi tajomný les a ukáže, že bojovať za to, na čom nám záleží, je správne. Snímka oceňovanej režisérky Miry Fornay mala svetovú premiéru na medzinárodnom festivale v Berlíne a natáčal sa v dunajských lesoch v okolí Bratislavy.

Lukáš Latinák
Zobraziť galériu (5)
Lukáš Latinák  (Zdroj: SITA/Marko Erd)

Veľkonočný pondelok oslávi Dvojka slávnostným koncertom Detského a dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu pri príležitosti 70. výročia vzniku doplnený výpoveďami osobností dirigentov, umelcov a bývalých členov pod názvom S piesňou do života. Večer sa diváci môžu tešiť na špeciálne veľkonočné vydanie obľúbenej zábavnej šou RTVS Lov slov (o 20.10 h). Trojica špeciálnych hostí – Matej Landl, Lukáš Latinák a Tomáš Hudák sa postará o finančnú výhru putujúcu na dobročinné účely (výhra poputuje Lige za duševné zdravie na projekty spojené s duševným zdravím detí), ale aj o jedinečnú zábavu. O 20.35 h odvysiela Dvojka exkluzívny hudobný projekt RTVS s názvom Lasica píše Čekovskému. Pred svojou smrťou napísal Milan Lasica niekoľko textov, ktoré venoval svojmu priateľovi Mariánovi Čekovskému. Ten ich zhudobnil a kreatívna dvojica dokonca plánovala spoločný koncert. Nestihol sa však zrealizovať. Teraz sa ale výsledok ich kreatívnej spolupráce dostáva na svetlo sveta – Marián Čekovský ich predstaví na jedinečnom koncerte, v sprievode svojej kapely, orchestra Štátnej filharmónie Košice a hudobných hostí, vrátane Ľubice Čekovskej či Petra Lipu.

 

 

 

 

 

Viac o téme: RTVSVeľká nocProgram
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu