Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Súťaž mladých reportérov 2024: Aj malé kroky majú veľký význam

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: MRpŽP)

Odborná porota zložená z novinárov, fotografov a zástupcov environmentálnych organizácií vybrala víťazov národného kola súťaže Mladí reportéri pre životné prostredie.

Najlepšie súťažné príspevky od žiakov z celého Slovenska od 11 do 25 rokov si v medzinárodnom kole zmerajú sily s víťaznými príspevkami od študentov zo 43 krajín. Hlavnou témou ročníka bola klimatická zmena. Mladí reportéri z celého Slovenska ukázali, že im všímavosť nie je cudzia. Vedia pomenúvať lokálne problémy, systematicky pracovať a podnikať praktické malé kroky k riešeniu veľkých problémov, akým je klimatická kríza. V teréne zisťovali postoje svojho okolia či zástupcov samospráv, navrhovali riešenia a niektorým sa podarilo ich aj realizovať. Do súťaže prihlásili spolu 68 príspevkov vo forme článkov, fotografií aj video reportáží. Prioritnou témou ročníka, vyhlásenou medzinárodnou kanceláriou, bola klimatická zmena, ktorú aj v rôznych súvislostiach reflektovali žiaci v prihlásených príspevkoch. Víťazný foto-príbeh Zastrešená mobilita od Matúša Kopasa zo Sládkovičova poukázal na dôležitosť cyklodopravy pričom do jej podpory boli zapojení zamestnanci školy i rodičia žiakov. Článok Malý filter veľkého problému od Lukasa Vyhnalíka a Niny Šidlíkovej o význame komunitných záhrad je zase dôkazom celoročnej práce nadšených žiakov, ktorí sa neboja prísť s konkrétnymi riešeniami a osloviť kompetentných. „V čase zhoršujúcej sa klimatickej krízy a biodiverzity je schopnosť rozmýšľať v súvislostiach a dokázať hľadať cesty na zlepšenie v prostredí každého z nás jeden zo základných pilierov úspechu globálneho boja so zmenou klímy,“ zhodnotila členka poroty Lucia Szabová (Klimatická koalícia/Znepokojené matky).

Súťaž mladých reportérov 2024:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: MRpŽP)

Medzi stálice súťažných prác už tradične patrí odpadová tematika. Dokazuje to aj výherné video v kategórii 19-25 od Márie Jánošíkovej Menej odpadu, viac ohľadu a tiež foto-príbeh Byť krásna, byť eko od tímu zo Spojenej školy v Námestove. Oba príspevky poukazujú na dôležitosť predchádzania vzniku odpadu. Žiaci však hľadali nové súvislosti aj v dobre známych témach. Reportérky zo Súkromnej spojenej školy v Novej Dubnici si v článku Sviatky pokoja alebo sporov posvietili na tradíciu predaja živých kaprov počas vianočného obdobia. Fotopríbeh Machové dobrodružstvo od tímu z Cirkevnej ZŠ Narnia v Bratislave pripomenul význam machov a ich vplyv na kvalitu ovzdušia. Objavili sa však aj pomerne netradičné témy, ako napríklad súvislosť vzhľadu architektúry a úmrtnosti vtákov v mestách. Hana Noščáková písala, že sklenená architektúra je pohromou pre migrujúce vtáky a zisťovala, čo robiť so zraneným operencom a ako takýmto úrazom vôbec predchádzať. Najlepšie práce budú reprezentovať Slovensko v medzinárodnej súťaži Mladých reportérov pre životné prostredie (YRE International Competition). Autorky a autori víťazných príspevkov budú na národnej úrovni odmenení pozvánkou na trojdňový reportérsky workshop, kde si budú môcť vyskúšať novinársku prácu priamo v teréne. Pri práci ich budú sprevádzať reportéri, filmári či ochranári z praxe.

Viac informácií o programe Mladí reportéri pre životné prostredie, www.mladireporteri.sk. Mladí reportéri pre životné prostredie (Young Reporters for the Environment, YRE) je certifikovaný vzdelávací program medzinárodnej Nadácie pre environmentálne vzdelávanie (Foundation for Environmental education - FEE), určený mladým ľuďom vo veku 11-25 rokov. Do programu je zapojených vyše 275-tisíc reportérov zo 43 krajín z celého sveta. Víťazné práce z národného kola postupujú do medzinárodnej súťaže, kde naši reportéri získali v posledných rokoch najvyššie ocenenia a Slovensko patrilo k najúspešnejším krajinám. Program YRE rozvíja environmentálne povedomie žiakov, mediálne zručnosti a aktívne občianstvo. Študenti skúmajú environmentálne témy vo svojom regióne v spolupráci so samosprávou, odborníkmi a dotknutou verejnosťou. Zistenia a vlastné návrhy riešení prezentujú širokej verejnosti novinárskou formou. Na Slovensku program koordinuje trenčianske Centrum environmentálnych aktivít, garantom je sieť environmentálne-výchovných organizácií Špirála, ktorá združuje neziskové mimovládne organizácie.

 

Viac o téme: Životné prostredieSúťaž
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu