Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

RTVS naživo: Jean-Michel Jarre v Bratislave s ďalším vzácnym hosťom!

Jean-Michel Jarre Zobraziť galériu (3)
Jean-Michel Jarre (Zdroj: RTVS)

V nedeľu 12. mája o 20.45 h sa diváci Dvojky môžu tešiť na výnimočný live koncert Jeana-Michela Jarra s názvom Most z budúcnosti (Bridge from the Future) v rámci festivalu Starmus VII.

Legendárny priekopník elektronickej hudby uchváti publikum hudobno-vizuálnou šou na pozadí kulís Mosta SNP, Dunaja a Starého mesta. Na pódiu sa k nemu ako špeciálny hosť pripojí Brian May, svetoznámy gitarista skupiny Queen. Už túto nedeľu 12. mája si diváci RTVS môžu vychutnať veľkolepý koncert Jeana-Michela Jarra, ktorý bude odvysielaný naživo o 20.45 h na Dvojke. Toto veľkolepé podujatie, ktoré verejnosti prináša spoločnosť ESET, je otváracím koncertom výnimočného festivalu STARMUS VII. Koncert sa uskutoční v areáli výstaviska Incheba pri Moste SNP a bude zadarmo prístupný verejnosti. Komentátorsky bude divákov počas koncertu sprevádzať moderátor Roman Bomboš. „Pre mňa osobne je to vrchol môjho komentátorského príbehu. Bol som za mikrofónom mnohých koncertných podujatí, na ktorých vystupovali najväčšie hviezdy svetovej hudby. Nedeľný koncert sa určite zapíše do histórie nášho televízneho vysielania. Veľké Jarrove koncerty sú obrovskou spoločenskou udalosťou, vďaka nim je viackrát zapísaný do Guinnessovej knihy rekordov,” povedal Roman Bomboš, intendant Rádia Slovensko.

RTVS naživo: Jean-Michel Jarre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Festival Starmus prepája vedu a umenie výnimočným spôsobom, jeho cieľom je popularizovať vedecké poznanie. Založil ho astrofyzik Garik Israelian spolu s gitaristom skupiny Queen Sirom Brianom Mayom, ktorý má tiež doktorát z astrofyziky. „Sme nadšení, že STARMUS VII odštartuje takouto jedinečnou a veľkolepou šou. Jean-Michel Jarre týmto koncertom udá tón celého festivalu, ktorý je špecificky zameraný na riešenie súčasných problémov našej planéty,“ povedal Brian May. V súvislosti s pripravovaným festivalom, RTVS zároveň v nedeľu 12. mája o 20.10 h odvysiela na Dvojke premiérový americký dokument o poslednom lete NASA na Mesiac s názvom Posledné kroky. Astronaut, ktorý ako posledný vstúpil na Mesiac, bol Američan Eugene Cernan, ktorý mal slovenské korene. Cernan vkročil na povrch Mesiaca v rámci misie Apollo 17. Po tejto misii sa lety NASA na Mesiac predčasne skončili. Dokument spracovaný z dobových filmových materiálov v spolupráci s americkou televíznou stanicou CNN zachytáva celý priebeh letu a prináša aj doteraz nezverejnené zábery z Mesiaca vrátane pohybu astronautov po jeho povrchu. Diváci uvidia aj posledné zábery Zeme nakrútené človekom zo vzdialenosti našej obežnice.

RTVS naživo: Jean-Michel Jarre
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: RTVS)

Ústrednou témou aktuálneho ročníka festivalu STARMUS VII je planéta Zem, ktorú organizátori vnímajú ako najúžasnejšiu planétu vo vesmíre. Festival ponúkne inšpiratívne prednášky za účasti viacerých laureátov Nobelovej ceny a vyše 50 exkluzívnych hostí, akými sú astronauti, vedci, umelci a odborníci na životné prostredie, umelú inteligenciu či kybernetickú bezpečnosť. Okrem toho sa návštevníci môžu tešiť na bohatý hudobný program, slávnostné udeľovanie medailí Stephena Hawkinga a inšpiratívny program pre verejnosť na Hlavnom námestí v Bratislave. V rámci programu medzinárodného festivalu Starmus VII vystúpi v stredu 15. mája na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu v Bratislave Detský a dievčenský spevácky zbor Slovenského rozhlasu s legendárnym hudobníkom a astrofyzikom Brianom Mayom. Koncert bude súčasťou slávnostného udeľovania medailí Stephena Hawkinga, jedného z najvýznamnejších vedcov 20. a 21. storočia. „Vo februári tohto roku ma organizátori festivalu oslovili, či si viem predstaviť vystúpenie nášho rozhlasového zboru na tomto prestížnom podujatí. Je to jedinečná ponuka, a tá sa neodmieta. Okrem Detského a dievčenského speváckeho zboru Slovenského rozhlasu bude na koncerte účinkovať aj Bratislavský chlapčenský zbor, ktorý som s radosťou odporučil organizátorom podujatia. Vnímam to tak, že na spomínanom podujatí sa zrodia dva historické míľniky v našom rozhlasovom zbore. Účinkovanie so svetovým muzikantom a zároveň uznávaným astrofyzikom, legendárnym gitaristom skupiny Queen Brianom Mayom a tiež prvé spoločné koncertné vystúpenie dvoch renomovaných hudobných telies, Detského a dievčenského speváckeho zboru SRo a Bratislavského chlapčenského zboru,“ povedal dirigent DSZ SRo Adrián Kokoš

Viac o téme: NaživoJean-Michel Jarre
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu