Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Snímka Petra Barabáša získala cenu za Najlepší horolezecký film: Je o tomto inšpiratívnom Slovákovi

(Zdroj: Youtube/Pavol Barabas)

Dokumentárny film Dhaulágirí je môj Everest získal cenu Best Mountaineering Film (Najlepší horolezecký film) na Festivale horských filmov v Slovinsku. "Jeho 16. ročník sa konal v štyroch mestách od 14. do 19. februára, súťažil na ňom výber 29 horských filmov z celého sveta," uviedla Alena Koščová zo spoločnosti K2 studio.

Pripomenula, že Zoltán Demján dostal za svoj extrémny prvovýstup na Dhaulágirí ocenenie za Najlepší svetový výstup roka 1988 od Medzinárodnej horolezeckej federácie a po 34 rokoch sa mu dostalo uznania opäť, tentoraz vďaka režisérovi Pavlovi Barabášovi.

"Prostredníctvom príbehu skvelého slovenského alpinistu Zoltána Demjána sa film snaží odpovedať na večnú otázku: Prečo lezieme do vysokých hôr, hoci tým riskujeme životy? Napriek svojim neuveriteľným úspechom, akým bol tiež jeho výstup extrémne náročnou južnou stenou Lhotse Shar bez kyslíka v roku 1984, zostal Zoltán v západnej Európe za Železnou oponou neznámy," zdôvodnila festivalová porota svoje rozhodnutie. Príbeh podľa porotcov skvele dopĺňajú archívne záznamy Zoltána Demjána, ktoré sú po prvý raz dostupné verejnosti.

"Zolo je pre mňa veľmi inšpiratívny človek. Takmer rok sme sa stretávali v horách a rozprávali o horolezectve, životnej filozofii a udržateľnosti. Najviac ma zaujal jeho duchovný posun. Ako ho hory naučili chápať význam slova pokora a pochopil, že okolo nás existujú energie silnejšie než naša vôľa," komentoval spoluprácu s Demjánom režisér filmu Pavol Barabáš. "Zolo bol ochotný sa o svoje poznanie deliť. Jeho myšlienky pozitívne ovplyvnili aj mňa, sú vo filme a zdá sa, že oslovili i porotu na festivale v Slovinsku," uzavrel.

Film Dhaulágirí je môj Everest už získal Grand Prix i Cenu divákov na festivale v Poprade. Chystá sa na ďalšie festivaly po celom svete.

Viac o téme: Pavol BarabášDhaulágirí je môj EverestSlovinsko
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu