Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Českých režisérov vybrali na festival v Cannes do projektu Ateliér: Uvedú aj hotový film?

Petr Kazda a Tomáš Weinreb
Petr Kazda a Tomáš Weinreb (Zdroj: Youtube/Festival du Film Subversif de Metz )

Režiséri Petr Kazda a Tomáš Weinreb sa s novým projektom Les dostali medzi 15 rozpracovaných titulov vybraných do projektu Ateliér na filmovom festivale v Cannes. Ateliér ako jedna z hlavných aktivít canneskej organizácie Cinéfondation od roku 2005 upozorňuje profesionálov z odboru na sľubné projekty a tvorcom dáva možnosť dosiahnuť na medzinárodnú distribúciu. Tohtoročný Ateliér sa koná od 22. do 27. mája. Za produkčnú spoločnosť nutprodukce o tom informovala Pavla Umlaufová.

"Pre nás je to splnený sen. Aj keď je snímka zatiaľ vo fáze scenára, účasť v Ateliéri zvyšuje možnosť uviesť v Cannes aj hotový film. Sme v hľadáčiku. Zároveň Cannes je Mekka umeleckého filmu a autori, s ktorými sme vyrástli, tam vždy uvádzali svoje filmy ako prvé," uviedli Kazda a Weinreb.

Režisérska dvojica, ktorá spolupracuje už od svojich štúdií na FAMU, sa medzinárodne presadila hneď svojim debutom Ja, Olga Hepnarová. Dráma o poslednej žene odsúdenej v Československu na trest smrti vo svetovej premiére otvárala prednú sekciu Panorama na 66. ročníku festivalu Berlinale. Potom ho uviedlo vyše 90 medzinárodných festivalov, práva na distribúciu sa predali do 13 krajín, snímku kúpili významné online platformy Netflix, MUBI či Amazon.

Po úspešnom debute sa autori presunuli k súčasným látkam. Dokončovaná psychologická dráma Nikto ma nemá rád sa však inšpirovala gréckymi tragédiami. Zápletka najnovšieho projektu Les, s ktorým sa tvorcovia zúčastnia Ateliéru v Cannes, sa zase točí okolo živelnej katastrofy.

Kazda a Weinreb sa pri príprave novinky Les prvýkrát spojili s producentom Tomášom Hrubým a jeho spoločnosťou nutprodukcie. Ich filmy aj seriály boli ocenené na Berlinale aj v Cannes, vyhrali 15 Českých levov a šesť Cen českej filmovej kritiky. Medzi najúspešnejšie projekty patria tituly Pustina a Horiaci ker. Tento rok zabodovala aj miniséria Podozrenia, ktorú ako prvý český seriál uviedlo Berlinale.

V minulom roku bola do projektu Ateliér na festivale v Cannes vybraná aj režisérka a absolventka FAMU Zuzana Kirchnerová, ktorej pripravovaná celovečerná snímka má názov Karavan. Road movie Karavan, cesta matky a handicapovaného syna naprieč Talianskom za stratenou slobodou a šťastím, je inšpirovaná osobnou skúsenosťou autorky.

Viac o téme: CannesPetr KazdaTomáš WeinrebAteliér
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu