Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Človek menom Alexander Dubček: Dokument o komunistovi s ľudskou tvárou

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Film Expanded/atelier.doc)

BRATISLAVA - Vo štvrtok 21. septembra prišla do klubových kín a sietí multiplexov Cinemax a Cinemacity na Slovensku slovensko-česká snímka Všetci ľudia budú bratia (2023) režiséra Roberta Kirchhoffa. Distribúcia sa uskutoční pod záštitou primátora Bratislavy. Svetovú premiéru mal dokument na prestížnom MFF Karlovy Vary, národnú premiéru na piešťanskom Cinematiku.

V jednom z českých médií vznikal pred rokmi seriál o významných osobnostiach Československa. Približne v tom čase sa na chodbe televízie stretol ostrieľaný režisér Robert Kirchhoff s dramaturgičkou Ivanou Miloševič, ktorá mu tento cyklus spomenula. Jeho súčasťou bol medailón o Madeleine Albrightovej, o Václavovi Havlovi, Milanovi Kunderovi a ďalších. "A Dubček?" spýtal sa režisér. "No... Dubčeka tam nemáme," priznala Miloševič. "Tak ja sa do toho pustím," povedal presvedčene Robert Kirchhoff.

Človek menom Alexander Dubček:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: archív R. K.)

Bolo to niekoľko rokov štúdia, pátrania v archívoch, zhromažďovania dobových dokumentov a hľadania po cintorínoch. Osem terabajtov materiálu. Jedna obrovská skriňa. Z tej mal režisér začať vyťahovať pomyslenú Ariadninu niť a utkať z nej príbeh. Napokon bol na nástojenie RTVS ešte v roku 2022 uvedený dokument Anatómia skoku do prázdna a o rok neskôr na tú istú tému celkom iný dokument. "Dubček bol mýtus. Akoby mal nadpozemské schopnosti a zároveň bol jedným z nás," vysvetľuje Robert Kirchhoff. "Dokument Všetci ľudia budú bratia je o Dubčekovi spoločenskom a politickom, nie osobnom." No jeho osobnosť je vo všetkom, čo urobil, čo nemohol a čo musel urobiť. Napríklad keď na nátlak podpísal zákon o mimoriadnej situácii, ktorý dával voľnú ruku policajtom a milicionárom pri potláčaní protiruských demonštrácií.

Všetci jeho súčasníci sú dnes generáli po vojne, mnohí ho kritizujú, dokonca ho označujú za zbabelca - ako napríklad český poslanec Európskeho parlamentu Saša Vondra. Dubček však rozhodne nebol zbabelý. Keď mu ako účastníkovi SNP rozstrieľali pätu, žiadal priateľov, aby ho zastrelili, lebo im bránil v rýchlom ústupe. To predsa zbabelec nerobí. Dubček sa po krvavom príchode vojsk Varšavskej zmluvy do Československa ako jediný postavil proti samotnému Brežnevovi. V tomto zmysle bol hrdina. Bol aj komunista, to áno, ale on skutočne veril v ideál rovnosti všetkých ľudí, základný kameň komunizmu. Všetci ľudia budú bratia...

Človek menom Alexander Dubček:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Film Expanded/atelier.doc)

Nie je nič zbytočnejšie ako rozprávať niekomu nezasvätenému dej filmu, tobôž dokumentu. Choďte na dielo Všetci ľudia budú bratia. Vy starší, aby ste si pripomenuli, a vy mladší, aby ste to, čo sa stalo, už nikdy nedovolili. Je to dôležité tesne pred predčasnými voľbami na Slovensku. Ruský brat nie je skutočným bratom, ako to dokázal v roku 1956 v Maďarsku, v roku 1968 v Československu a dokazuje od roku 2014 na Ukrajine. Alexander Dubček to pocítil na vlastnom živote. A dokumentarista Robert Kirchhoff mu postavil pomník - komunistovi s ľudskou tvárou.

Viac o téme: Všetci ľudia budú bratia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu