Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Finálna séria obľúbeného seriálu The Crown prichádza: Dozvie sa verejnosť tajomstvá o smrti princeznej Diany? Vieme VŠETKO!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Netflix/Daniel Escale)

BRATISLAVA – Celosvetovo známy seriál o živote Alžbete II., kráľovnej Spojeného kráľovstva, má za sebou už 5 sérií a šiesta, finálna, uzrela svetlo sveta len pred pár hodinami. Nejeden divák sa má na čo tešiť!

V anglickom origináli The Crown (pozn. red. Koruna) je životopisný seriál o živote nebohej anglickej kráľovnej Alžbete II. Práve v prvej sérii, ktorá mala premiéru začiatkom novembra v roku 2016, videli diváci svadbu kráľovnej a jej manžela Filipa, vojvodu z Edinburghu, ktorá sa uskutočnila v roku 1947. Bývala anglická kráľovná sa doňho zamilovala už ako 13 ročná, ale zásnuby sa konali až keď dovŕšila 21 rokov. 

Finálna séria obľúbeného seriálu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: YouTube/Netflix)

V druhej sérii sme mohli vidieť udalosti od roku 1956, kedy celým Spojeným kráľovstvom vládla kríza, predseda vlády Harold Macmillian sa rozhodol po svojom škandále rezignovať a odísť do dôchodku. Táto séria sa končí narodením kráľovninho syna Edwarda v roku 1964. Tretia séria trvá od roku 1964 do roku 1977, zahŕňa veľkú časť britskej histórie, kedy ako premiér vládol Harol Wilson a v sérii predstavujú aj Camilu Shandovú.

V štvrtej sérii sa diváci pozreli na britské dejiny z rokov 1979 až do roku 1990. V tejto sérii je obsiahnuté pôsobenie Margaret Thatcherovej ako premiérky. Producenti sa zaoberali aj manželstvom kráľa (vtedy princa) Karola a lady Diany Spencer.

Finálna séria obľúbeného seriálu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/Alex Bailey/Netflix via AP)

V doteraz poslednej sérii sú zobrazené významné udalosti z rokov 1991 až 1997, kedy na poste premiéra bol John Major a zásadné veci sa diali aj za zatvorenými dverami, manželstvo Diany a Karola sa začalo postupne rozpadať.

Ako to bude s poslednou sériou?

Práve vo finálnej sérii by sme sa mali pozrieť na kráľovninu vládu v 21. storočí a na následky zaujatia celého sveta voči princeznej Diany, ktorej život sa skončil tragicky.

Premiéra šiestej série bude rozdelená na dve časti. Prvá časť mala premiéru 16. novembra a obsahuje štyri epizódy hlavne o princeznej Diane a jej priateľovi Dodim al-Fayedovi. Druhá časť dielov uzrie svetlo sveta o mesiac neskôr, 14. decembra. Tu sa producenti zamerali najmä na život Dianiných synov a exmanžela Karola, ktorý konečne dosiahne to, po čom dlhé roky túžil – zoberie si Camilu za svoju manželku. Taktiež bude zobrazené aj Zlaté jubileum kráľovnej Alžbety.

Problémy s nakrúcaním

Pred vyše rokom, 9. septembra 2022, svet obletela smutná správa, kráľovná Alžbeta II. poslednýkrát vydýchla v sídle Balmoral. Tvorca a spisovateľ sérií o kráľovnej Alžbete oznámil, že z úcty k jej smrti bude nakrúcanie novej série pozastavené. Na tento prípad boli údajne pripravení už dva roky. Nakrúcanie pokračovalo až po pohrebe kráľovnej Alžbety. Koncom septembra 2022 filmový svet obleteli fotky Elizabeth Debicki (v seriály hrá princeznú Dianu) ako nakrúca scény na lodi v Španielsku.

Finálna séria obľúbeného seriálu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Netflix/Daniel Escale)

Čo môžeme očakávať?

Nadchádzajúca séria bude pokračovať tam, kde piata skončila. Bude zobrazovať posledné dni života princeznej z Walesu pred jej smrťou pri autonehode, ktorá si vyžiadala aj životy Fayeda a vodiča auta Henriho Paula. Netflix potvrdil, že v seriáli budú zobrazené iba tesné momenty pred a po autonehode, presný moment nárazu sa na obrazovkách neobjaví.

Herečka Elizabeth Debicki pre Entertainment Weekly potvrdila, že celý incident sa produkcia snažila zobrať mimoriadne citlivo. Celý štáb robil všetko pre to, aby bola nehoda a jej následky zobrazené pravdivo a citlivo.

Neočakávajte, že sa v seriáli dostanú udalosti až do aktuálne diania. To, že Morgan (pozn. red. producent) pridal šiestu sériu nepredĺži časovú os, ale umožní sa ponoriť do deja hlbšie a detailnejšie. Určite sa teda na obrazovke neobjaví Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu. Na základe niektorých zahraničných zdrojov sa dej dostane po rok 2000, takže najočakávanejšie svadby a kráľovské deti sa tu taktiež neobjavia.

Finálna séria obľúbeného seriálu
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Netflix/Daniel Escale)

Fanúšikovia The Crown od začiatku počítali so šiestimi sériami, vzhľadom na to, že obsahový šéf Netflixu Ted Sarandos v roku 2016 povedal: „Myšlienkou je urobiť to počas šiestich desaťročí, pravdepodobne počas šiestich sérií, a urobiť celú show cez osem do desať rokov.“ Všetko sa zmenilo, keď Morgan po ukončení piatej série povedal, že je to preňho najlepší čas skončiť. O šesť mesiacov neskôr sa však vrátil k pôvodnému plánu a natočili šiestu sériu, ktorá mala premiéru 16. novembra na Netflixe.

Viac o téme: SeriálThe CrownKorunaNová séria
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu