Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

FOTO Prestížne ceny EMMY sú rozdané: Ovládli ich tieto dva seriály... TOTO sú víťazi!

Zobraziť galériu (8)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

Dramatický seriál Boj o moc (v origináli Succession) a komediálny seriál Ted Lasso sa stali v pondelok večer v Los Angeles víťazmi 74. ročníka odovzdávania amerických televíznych cien Emmy. Informuje o tom agentúra AFP.

Boj o moc streamovacej spoločnosti HBO, ktorý rozpráva príbeh bohatej a vplyvnej rodiny súperiacej o dedičstvo v podobe mediálneho impéria, bol s 25 nomináciami favoritom galavečera. Cenu za najlepší dramatický seriál si odniesol už v roku 2020.

Herci a štáb filmu Boj o moc, víťazi ceny Emmy za výnimočný dramatický seriál, pózujú na 74. odovzdávaní cieny Emmy
Zobraziť galériu (8)
Herci a štáb filmu Boj o moc, víťazi ceny Emmy za výnimočný dramatický seriál, pózujú na 74. odovzdávaní cieny Emmy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

Komediálny seriál Ted Lasso z produkcie Apple TV+ o trénerovi amerického futbalu, ktorý v Anglicku obráti naruby futbalový klub, priniesol ocenenie aj hercovi Jasonovi Sudeikisovi.

Herci a štáb seriálu Ted Lasso, víťazi ceny Emmy za najlepší komediálny seriál, pózujú na 74. odovzdávaní cieny Emmy
Zobraziť galériu (8)
Herci a štáb seriálu Ted Lasso, víťazi ceny Emmy za najlepší komediálny seriál, pózujú na 74. odovzdávaní cieny Emmy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

V kategórii najlepšej herečky v komediálnom seriáli zvíťazila Jean Smartová za rolu v seriáli Hacks.

Jean Smartová drží cenu za najlepšiu herečku v komediálnom seriáli (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)
Zobraziť galériu (8)
Jean Smartová drží cenu za najlepšiu herečku v komediálnom seriáli (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

"The White Lotus", ktorý je satirickým pohľadom na pokrytectvo a bohatstvo návštevníkov luxusného hotela na Havaji, zvíťazil v kategórii najlepšia miniséria.

David Bernard a herci a štáb minisérie The White Lotus prijímajú cenu Emmy
Zobraziť galériu (8)
David Bernard a herci a štáb minisérie The White Lotus prijímajú cenu Emmy  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Terrill)

Najlepšou herečkou v hlavnej úlohe v dramatickom seriáli sa stala Zendaya za jej stvárnenie postavy Rue v tínedžerskom seriáli Euphoria z produkcie HBO. Zendaya sa v roku 2020 stala vôbec najmladšou držiteľkou Emmy v kategórii najlepšia dramatická herečka za svoj výkon v rovnakom seriáli.

Zendaya pózuje s cenou Emmy (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)
Zobraziť galériu (8)
Zendaya pózuje s cenou Emmy (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

Emmy v kategórii najlepší herec v dramatickom seriáli si odniesol I Čong-dže za rolu v juhokórejskom seriáli Squid Game uvádzanom na Netflixe. Cenu Emmy za vynikajúcu réžiu si odniesol aj seriálový režisér Hwang Dong-hyuk.

I Čong-dže s cenou Emmy za najlepšieho herca v dramatickom seriáli
Zobraziť galériu (8)
I Čong-dže s cenou Emmy za najlepšieho herca v dramatickom seriáli  (Zdroj: SITA/AP Photo/Jae C. Hong)

Časť sprievodného programu bola na poslednú chvíľu zrušená 

Odovzdávanie cien Emmy, ktoré tento rok moderoval komik Kenan Thompson, je po dvoch rokoch pandémie covidu-19 opäť plnohodnotným spoločenským večerom. Časť sprievodného programu bola na poslednú chvíľu zrušená z rešpektu k úmrtiu britskej kráľovnej Alžbety II. Minuloročný víťaz cien Emmy, seriál Koruna (Crown) o britskej kráľovskej rodine, sa tento rok do súboja o ocenenie nezapojil. Producent zatiaľ tiež pozastavil ďalšie nakrúcanie.

Komik Kenan Thompson sa ako moderátor cien Emmy poriadne odviazal (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Terrill)
Zobraziť galériu (8)
Komik Kenan Thompson sa ako moderátor cien Emmy poriadne odviazal (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Terrill)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Mark Terrill)

Prestížne ceny Emmy, považované za "televíznych Oscarov", udeľuje americká Akadémia televíznych umení a vied (ATAS) od roku 1949. Galavečer z divadla Microsoft Theater v Los Angeles tento rok moderoval Kenan Thompson a v priamom prenose vysielala stanica NBC a po prvý raz streamovala platforma Peacock. Desiatky ocenení vo vedľajších kategóriách boli rozdané už počas uplynulého víkendu. O cenách vo vyše 110 kategóriách rozhodovalo okolo 20.000 členov ATAS.

Celý zoznam víťazov nájdete tu >>

Viac o téme: Televízne ceny Emmy
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu