Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Každej ví kulový: Nový dokument o obľúbenej skupine Chinaski prichádza do kín

(Zdroj: Facebook/Chinaski (OFFICIAL))

Fanúšikovia skupiny Chinaski sa môžu tešiť na dokument Každej ví kulový k 30 rokom trvania kapely. Hodinu a pol dlhá snímka ukazuje nielen začiatky skupiny a jej cestu z krčiem do športových arén, ale takisto nechá divákov nahliadnuť do pozadia jej fungovania.

Líder kapely Michal Malátný a gitarista František Táborský film predstavili na novinárskej projekcii. Členovia skupiny sa nevyhýbajú ani nepríjemným témam, ktorými bola smrť bubeníka Pavla Grohmana alebo nedávna zásadná obmena členov. Dokument bude v kinách od 17. augusta 2021. Film vznikal päť rokov a režisérom je Pavel Bohoněk.

"Niektoré veci máte za sebou a už ste sa s nimi zrovnal. Ako sme o nich do filmu hovorili, tak som to znova prežíval a znovu ma to trápilo, takže v jednej chvíli som mal pocit, že by sme to mali zastaviť a nerobiť to. sú tam veci, ktoré sú intímne a interné, že by sa s nimi nemalo chodiť von. nakoniec sme to ale s pánom režisérom obrúsili a nakoniec som šťastný, že sme to dokončili," povedal na otázku Malátný.

Podobné pocity mal v niektorých okamihoch tiež Táborský. "Miestami bolo ťažké na to spomínať, ale keď už sme si povedali, že to urobíme, tak nech je to čo najpravdivejšie. Bolo by zbabelé z toho niečo vyhadzovať. Najťažšia bola spomienka na smrť Pavla (Grohmana)," povedal. "Keby to nebolo úprimné, nemalo by to cenu robiť," dodal Malátný.

Film mapuje históriu kapely od úplných začiatkov, kedy sa ešte volala Starý handry. Diváci uvidia rad fotografií z tej doby, rad nezverejnených záberov a do filmu sú zaradené aj nahrávky z úplných začiatkov. Zmapovaná je cesta ku sláve i následné krízy vo fungovaní kapely. V dokumente vystupuje rad bývalých členov, a to vrátane niekdajšieho saxofonistu, speváka a herca Petra Rejchrta, ktorý popisuje odchod z kapely zo svojho pohľadu.

Práve výpovede bývalých členov, ktoré Malátný s Táborským videli až po dokončení filmu, sú podľa nich pre nich osobne poučné. "Trebárs s Petrom Rejchrtom som sa nevidel 20 rokov, my sme sa nestretli, nehovorili spolu. Teraz s odstupom, keď to počujem, ako o tom hovorí, tak si uvedomujem, aké som robil chyby a ako som sa niekedy správal blbo. V niečom mi to pomohlo, rovnako ako výpovede chalanov, čo pred pár rokmi odišli z kapely," povedal Malátný.

Kariéru Chinaski komentuje vo filme tiež niekoľko známych osobností a novinárov. Na nahrávanie prvého albumu spomína muzikant, líder kapely Olympic Petr Janda, v ktorého štúdiu ju skupina natáčala, alebo bubeník David Koller, ktorý s kapelou odišiel na turné po smrti Pavla Grohmana. V humorne ladenej scénke sa mihne aj spoluzakladateľ Divadla Járy Cimrmana, herec a scenárista Zdeněk Svěrák.

Viac o téme: DokumentChinaskiSkupinaKaždej ví kulový
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu