Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Svet filmu opäť smúti: Zomrel herec z legendárnej snímky Jáchyme, hoď ho do stroje!

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Česká televize)

Vo veku 94 rokov zomrel v libereckom hospici herec František Peterka. Informáciu televízii Prima potvrdil zdroj z hercovho okolia. Nezabudnuteľným sa stal Peterka pre niekoľko generácií divákov ako Krakonoš z večerníčka Krkonošské rozprávky alebo rolami v mnohých komédiách - napríklad trénera džuda v Jáchyme, hoď ho do stroje !, kde uplatnil svoje športové nadanie.

Liberecké divadlo už vyvesilo čierny prápor, na tejto scéne vytvoril asi 250 rolí. "Dozvedela som sa to pred chvíľou, hneď sme dalipokyn," povedalariaditeľka divadla Jarmila Levko. Úmrtie herca televízii Prima potvrdil liberecký herec a Peterkov kolega z divadla Ladislav Dušek.

Peterka túžil uspieť ako vzpierač, ale nakoniec ho osud zaviedol do divadla. Herecké začiatky odbil vo Slováckom divadle v Uherskom Hradišti, odkiaľ zamieril do libereckého Divadla F. X. Šalda, kde vytvoril okolo 250 rolí. Už od konca 40. rokov sa začal objavovať vo filmoch. Až do roku 1992, kedy sa naposledy objavil vo filme Karla Kachyňu Krava, stvárnil desiatky filmových rolí.

Peterka ako Krakonoš
Zobraziť galériu (5)
Peterka ako Krakonoš  (Zdroj: Česká televize)

Nech už bol Peterka v hlavnejalebo vedľajšej úlohe, vždy dokázal pritiahnuť pozornosť svojim sebavedomým vystupovaním, fyzickou kondíciou a hlbokým hlasom, ktoré ho predurčovali pre role "tvrďasa". Zahral si napríklad aj vo filme Jáchyme, hoď ho do stroje!, Štyri vraždy stačia, miláčik, ale aj v rozprávkovom seriáli Arabela, kde sa skrýval pod maskou Fantomasa. Svojevlohypre komédiu potom plne využil v snímke Zajtra to roztočíme, miláčik ...!.


Moho by vás zaujímať:Odvrátená strana Hollywoodu: Počas natáčania zahynuli desiatky ľudí!


Hoci si Peterka získal generácie detí najmä úlohou Krakonoša, na natáčanie krkonošských rozprávok nespomínal veľmi rád, pretože toho vtedy veľa nenaspal. "Zo skúšky v divadle som išiel do Prahy na Barrandov, tam sme točili do rána, a potom som sa zas vracal do Liberca," opísal v minulosti svoj vtedajší život. Za týždeň vtedy naspal sotva pár hodín a ešte musel ako Krakonoš fajčiť fajku, hoci bol nefajčiar.

V roku 2001, keď mal Peterka 79 rokov, poznamenal vitálneho muža ťažký úraz. Na obvyklejprechádzke okolo libereckej priehrady ho nepozorná vodička vozidlom prirazila na zvodidlá tak nešťastne, že mu jednu nohu zlomila a druhú čiastočne rozdrvila. Herec prekonal štyri desiatky operácií, stratil 50 kilogramov na váhe a musel chodiť o barlách. "Prvý rok som prosil pána boha, aby si ma vzal. Ten ďalší rok som to zase bral späť," povedal Peterka pred niekoľkými rokmi.

Svet filmu opäť smúti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Filmové studio Barrandov)

Napriek tomu sa zase dokázal postaviť na nohy. Prinútila ho k tomu iná tragická udalosť z jeho života. "Mamička umrela v 98 rokoch, pretože pošmykla na schodoch, keď vynášala popol," uviedol v roku 2012. Mamička podľa neho vtedy utrpela otras mozgu a musela do postele, a tým, že ležala, už nenabrala energiu a v krátkej dobe potom zomrela. Táto skúsenosť bola zrejme hlavným dôvodom, prečo sa po ťažkom úraze snažil čo najskôr začať znovu chodiť. Ďalšie operácie prekonal v posledných rokoch kvôli infarktu a zlomenine krčku. Posledné mesiace svojho života strávil v libereckom hospici.

Pohľad do hercovej duše, jeho 13. komnata

Preslávil sa predovšetkým ako Krakonoš z večerníčka

- Absolvent odboru herectvo na pražskom konzervatóriu. Športovo nadaný Peterka však k divadlu príliš nechcel a pred hereckou dráhou túžil dať prednosť kariére závodného vzpieračov.

- Urasteného herca si diváci obľúbili vďaka sérii komédií o susedskom hašterenímanželov Novákových a Bartáčkových, kde si po boku Ivy Janžurovej zahral jednu z hlavných rolí. Peterkov komediálny talent sa vzápätí uplatnil v ďalších veselohrách ako Co je doma, to sa počíta, páni a alebo Nabudúce budeme múdrejší, staroušku!

Svet filmu opäť smúti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Česká televize)

- V polovici 80. rokov Peterka z obrazoviek aj kín zmizol. Výnimkou bol iba rok 1992, kedy si zahral jednu z vedľajších úloh vo filme Karla Kachyňu Krava. Za svoju kariéru stvárnil úlohy v ôsmich desiatkach filmov.

-Jeseň hercova života poznamenala nepríjemná udalosť z februára 2001. Herec následne strávil tri roky v nemocnici a prekonal viac než 40 operácií a schudol 50 kilogramov. Odvtedy chodil o barlách, stále však cvičil a zdvíhal niekoľkokilogramové činky.

Svet filmu opäť smúti:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Youtube)

- V roku 2009 ho vtedajší liberecký hajtman Stanislav Eichler ocenil zlatým dukátov za zásluhy o propagáciu Libereckého kraja. Od tohtoročného júla žil v libereckom hospici.

Viac o téme: František PeterkaJáchymeHoď ho do stroje!
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu