Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Legendárny komisár Cattani má 75 rokov: Aj v skutočnosti bol policajt... FOTO Takto teraz vyzerá

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Photo © Radiotelevisione Italiana)

Talianskeho herca Michela Placida, ktorý sa narodil 19. mája 1946, asi najviac preslávila rola nekompromisného komisára Corrada Cattaniho z krimiseriálu Chobotnica. Nezmieriteľného bojovníka proti mafii, ktorej však nakoniec sám padne za obeť, poznali vo svojej dobe diváci v celej Európe a populárny bol aj v Československu. Herec a režisér, ktorý aj v civile pôsobil dva roky ako policajt, sa však uplatnil tiež v umelecky náročnejších filmoch.

Narodil sa v juhotalianskom mestečku Ascoli Satriano v početnej chudobnej rodine, a tak sa musel skoro osamostatniť. Vyskúšal niekoľko zamestnaní, a hoci dal nakoniec pred službou u polície prednosť herectvu, drsného prostredia si vo svojej kariére užil dostatok. Študoval na prestížnej filmovej škole v Ríme a na Akadémii dramatického umenia. V roku 1969 debutoval v divadle v komédii Sen noci svätojánskej a od 70. rokov sa zaradil medzi najobsadzovanejších talianských hercov.

Michele Placido v snímke Sicílska spojka (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)
Zobraziť galériu (5)
Michele Placido v snímke Sicílska spojka (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)  (Zdroj: Photo © Metro-Goldwyn-Mayer)

Zlom v jeho kariére prišiel v roku 1984, kedy sa na obrazovkách objavil prvý diel seriálu Chobotnica. Boj komisára Cattaniho s mafiánskymi chápadlami sa stal absolútnym hitom, seriál sledovalo v Taliansku až 15 miliónov divákov, ktorí mu dávali prednosť aj pred futbalom. 

Postupom času ale došla Placidovi trpezlivosť, a tak jeho hrdina na konci štvrtej série zomrel. Popularita seriálu ale bola tak vysoká, že Chobotnica sa nakrúcala aj po Cattaniho smrti a dočkala sa celkom desiatich sérií.

Vľavo Michele Placido vo svojej legendárnej role Corrada Cattaniho (Zdroj: Photo © Radiotelevisione Italiana)
Zobraziť galériu (5)
Vľavo Michele Placido vo svojej legendárnej role Corrada Cattaniho (Zdroj: Photo © Radiotelevisione Italiana)  (Zdroj: Photo © Radiotelevisione Italiana)

Povesti, že by svoju postavu v Chobotnici nenávidel, dodnes vyvracia

Michele Placido pritom dodnes vyvracia povesti o tom, že by svoju najslávnejšiu postavu z Chobotnice nenávidel. "Poznám len hercov, čo nenávidia postavy, pretože nemajú úspech. Ja som vďaka Cattanimu mohol robiť všetko, čo som chcel. Točím s najlepšími talianskymi a francúzskymi režisérmi, nakrúcal som v Hollywoode. Režíroval som sedem filmov, teraz režírujem i divadelné inscenácie," povedal Placido už s nadhľadom na jeseň 2005, keď ho natáčanie zaviedlo na hrad Český Šternberk.

Michele Placido v roku 2016 vo filme La cena di Natale (Zdroj: Photo © 01 Distribution)
Zobraziť galériu (5)
Michele Placido v roku 2016 vo filme La cena di Natale (Zdroj: Photo © 01 Distribution)  (Zdroj: Photo © 01 Distribution)

Počas svojej kariéry si Placido zahral v takmer stovke titulov rôznych žánrov - v kriminálkach, v spoločenských drámach i komédiách. Spolupracoval s významnými režisérmi, po jeho boku sa objavili slávna Claudia Cardinalová, Isabella Rosselliniová či Monica Vitti. "Ako herec som sa už zo všetkého vydal," zveril sa ale už pred rokmi. Jeho najväčšou vášňou je divadlo, už od konca 80. rokov tiež režíruje, na konte má viac ako desiatku snímok.

Takto teraz vyzerá Michele Placido (Zdroj: Repro foto Youtube/Rai)
Zobraziť galériu (5)
Takto teraz vyzerá Michele Placido (Zdroj: Repro foto Youtube/Rai)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Rai)

Viac o téme: Michele Placido
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu