Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Hollywoodsky herec hviezdou karlovarského festivalu: Za ženu mal slávnu krásku, lásku našiel s pestúnkou

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: TASR/Alexandra Wey/Keystone via AP)

Zahraničnou hviezdou nadchádzajúceho 55. ročníka Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch (KVIFF) bude americký herec, režisér a spisovateľ Ethan Hawke. Informoval o tom vo štvrtok Český rozhlas, citujúc organizátorov festivalu. Tvorca so štyrmi nomináciami na Oscara prevezme Cenu prezidenta MFF Karlovy Vary a osobne uvedie thriller Paula Schrader Zúfalstvo a nádeje, v ktorom stvárnil postavu kňaza prechádzajúceho krízou viery.

Prehliadka sa tento rok bude konať od 20. do 28. augusta. Usporiadatelia vo štvrtok tiež zverejnili kompletný program festivalu. "Festival v roku 2018 usporiadal poctu neziskovému filmovému klubu Austin Film Society a tento rok na retrospektívu venovanú tejto uznávanej inštitúcii nadväzujeme ocenením herca a režiséra, ktorý má k texaskej nezávislej filmovej scéne ako rodák z Austinu a dlhoročný spolupracovník režiséra Richarda Linklatera neobyčajne blízko," uviedlo vo vyhlásení vedenie KVIFF.

Hawke prerazil vďaka filmu Spolok mŕtvych básnikov (1989), v ktorom stvárnil plachého študenta vystupujúceho po boku učiteľa v podaní Robina Williamsa. Začiatkom 90. rokov sa chopil prvej hlavnej role v Bielom tesákovi a zaujal ako rebelujúci Troy v generačnej komédii Bolestná realita. 

Julie Delpy a Ethan Hawke v snímke Pred úsvitom (Zdroj: Photo © Castle Rock Entertainment)
Zobraziť galériu (5)
Julie Delpy a Ethan Hawke v snímke Pred úsvitom (Zdroj: Photo © Castle Rock Entertainment)  (Zdroj: Photo © Castle Rock Entertainment)

Kľúčový moment jeho kariéry prišiel v roku 1995, keď ho Richard Linklater obsadil do romantickej drámy Pred úsvitom, ktorá sa dočkala ďalších dvoch pokračovaní -  Pred súmrakom (2004) a Pred polnocou (2013), píše Český rozhlas. Od tej doby má podľa usporiadateľov festivalu Hawke reputáciu neobyčajne prispôsobivého herca, ztvárňujícího najrôznejšie typy postáv vo filmoch odlišných žánrov a nálad s obdivuhodnou presvedčivosťou. 

Prvá rola na javisku ako 13-ročný, je rodinou slávneho dramatika

Narodil sa 6. novembra 1970 v Austine v Texase. S hraním začal už ako školák, prvú rolu na javisku dostal ako trinásťročný a keď mal 19, prišla do kín Spolok mŕtvych básnikov, ktorá dodnes patrí k vrcholom Hawkeovej kariéry. Ďalšie podobné role zraniteľných mladíkov ho ale moc neuspokojovalo. Výnimkou boli snáď len úloha seržanta v Hliadke v Ardenách (1991) a ragbistu túžiaceho vyjsť živý z leteckej katastrofy v Andách v snímke Prežiť (1992).

Ethan Hawke (Zdroj: TASR/Photo by Dan Steinberg/Invision/AP)
Zobraziť galériu (5)
Ethan Hawke (Zdroj: TASR/Photo by Dan Steinberg/Invision/AP)  (Zdroj: TASR/Photo by Dan Steinberg/Invision/AP)

Začiatkom 90. rokov sa Hawke začal venovať vlastnej divadelnej spoločnosti, a to aj ako režisér. Hawke, ktorý je z otcovej strany praprasynovcem slávneho dramatika Tennesseeho Williamsa, je tiež autorom niekoľkých noviel a románov a ovláda hru na klavír, trúbku a husle.

Jeho režisérskym debutom bola dráma Chelsea Walls (2001). Po nej nasledovala adaptácia vlastného románu Horúca krajina (2006), dokument Seymour: An Introduction (2014) a nateraz posledný film Blaze (2018) o živote speváka country Blazea Foleyho, ku ktorému napísal aj scenár.

Je druhýkrát ženatý, prvou bola herecká hviezda, druhú lásku našiel v opatrovateľke

Pri natáčaní filmu Gattaca v roku 1996 stretol slávnu herečku Umu Thurman, s ktorou o dva roky neskôr oženil. Bol to azda vplyv vtedajšej manželky (majú spolu dcéru a syna, rozviedli sa v roku 2005), ktorý ho priviedol k natáčaniu drahých štúdiových filmov. Snímky ako Veľké nádeje (1998) alebo Sneh padá na cédre (1999) ho ale po umeleckej stránke veľmi neuspokojili. "Nevedel som, prečo pracujem, a aby som bol úprimný, bol som tak zamilovaný, že mi to bolo jedno," spomínal Hawke neskôr.

Americká herečka Uma Thurmanová s Ethanom Hawkeom (Zdroj: TASR/AP Photo/Chris Pizzello)
Zobraziť galériu (5)
Americká herečka Uma Thurmanová s Ethanom Hawkeom (Zdroj: TASR/AP Photo/Chris Pizzello)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Chris Pizzello)

Osudové stretnutie s režisérom Richardom Linklaterom viedlo k spolupráci na ôsmich filmoch. Prvé nominácie na Oscara sa Hawke dočkal za rolu v drsnej kriminálke Training Day (2001). Oscarovú nomináciu si vyslúžil tiež za herecký výkon v Linklaterovom filme Chlapčenstvo (2014), ďalšie dve potom pridal za scenáre k snímkam Pred súmrakom a Pred polnocou.

V roku 2008 sa Hawke druhýkrát oženil, vzal si Ryan Shawhughesovou, ktorá predtým krátko pracovala ako opatrovateľka jeho detí. S ňou má hollywoodsky herec dve dcéry.

Americký herec Ethan Hawke pózuje fotografom so svojou manželkou Ryan v cieli Newyorského maratónu (Zdroj: TASR/AP Photo/Kathy Willens)
Zobraziť galériu (5)
Americký herec Ethan Hawke pózuje fotografom so svojou manželkou Ryan v cieli Newyorského maratónu (Zdroj: TASR/AP Photo/Kathy Willens)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Kathy Willens)

Viac o téme: Ethan Hawke
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu