Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V 80. rokoch bol sexidolom, svoj potenciál ale premárnil: FOTO Dnes ho po plastikách nespoznáte

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Onácia Nacinha)

Americký herec Mickey Rourke, ktorý sa narodil 16. septembra 1952, sa preslávil výkonom v dráme 9 1/2 týždňa, ktoré vstúpilo do dejín filmovej erotiky, čím sa mohol stať jedným z najvýraznejších hercov Hollywoodu. Namiesto toho ale svoj potenciál premárnil, na čas dokonca uprednostnil boxerskú kariéru pred filmom. Srdce divákov i kritikov si opätovne získal až rolou v snímke The Wrestler, kde stvárnil starnúceho profesionálneho zápasníka, pokúšajúceho sa o vytúžený comeback v ringu.

Drsňák Mickey sa už od mladosti rád bil. Najprv navštevoval v americkom Miami kurz sebaobrany a potom sa tu učil boxovať. Ako amatérsky boxer zvíťazil v 27 zápasoch a horkosť porážky okúsil len trikrát. Vo filme debutoval v roku 1979 malou úlohou v Spielbergovej vojnovej komédii 1941. Idolom dievčenských sŕdc sa stal už onedlho, po úlohách vo filmoch Bistro (1982) a Dravé ryby (1983).

Mickey Rourke vo filme Bistro (Zdroj: Repro foto YouTube/Videoland Express)
Zobraziť galériu (5)
Mickey Rourke vo filme Bistro (Zdroj: Repro foto YouTube/Videoland Express)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Videoland Express)

Skutočnú slávu a známosť mu však priniesla až úloha v snímke 9 1/2 týždňa z roku 1986, v ktorom stvárnil spolu s herečkou Kim Basingerovou podľa editorov webového filmového magazínu Moviefone najzmyselnejší pár všetkých čias. V provokatívnom, vášňou predýchanom príbehu o pomere medzi finančníkom z Wall Street a rozvedenou majiteľkou umeleckej galérie predviedli obaja hlavní protagonisti spaľujúci lásku aj mrazivú nenávisť.

Kim Basinger a Mickey Rourke vo filme 9 1/2 týždňa
Zobraziť galériu (5)
Kim Basinger a Mickey Rourke vo filme 9 1/2 týždňa  (Zdroj: Repro foto YouTube/Careful Viewer - Умное киноискусство)

Hviezdne maniere na seba nenechali dlho čakať

Najprv začal Mickey odmietať úlohy, poflakovať sa a opíjať sa na hollywoodskych večierkoch a bol videný na párty s gangstermi a motorkármi. Rozhodol sa znovu vrátiť k boxu, ale tentoraz k profesionálnemu. Rourke sa postupne dostal na úplné dno. Niekoľkokrát tiež podstúpil plastické operácie, ktoré takmer úplne zmenili jeho tvár.

Vľavo Rourke v roku 1986 a vpravo v súčasnosti (Zdroj: Repro foto Repro foto YouTube/Careful Viewer - Умное киноискусство, YouTube/Piers Morgan Uncensored)
Zobraziť galériu (5)
Vľavo Rourke v roku 1986 a vpravo v súčasnosti (Zdroj: Repro foto Repro foto YouTube/Careful Viewer - Умное киноискусство, YouTube/Piers Morgan Uncensored)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Piers Morgan Uncensored, Repro foto YouTube/Careful Viewer - Умное киноискусство)

Po 15 rokoch búrllivého života comeback

Nakoniec sa svojho najobľúbenejšieho a tiež najťažšieho filmu predsa len dočkal. Po 15 rokoch búrlivého života spečatil svoj comeback hlavnou úlohou v dráme zo športového prostredia s názvom The Wrestler (2008), v ktorom si zahral osamelého bývalého profesionálneho zápasníka, ktorý napriek pokročilému veku nehodlá zavesiť "remeslo" na klinec. Snímka získala Zlatého leva za najlepší film na filmovom festivale v Benátkach a Rourke si za úlohu odniesol aj Zlatý glóbus.

Rourke v roku 2008 v snímke The Wrestler (Zdroj: Repro foto YouTube/Andy Dufresne)
Zobraziť galériu (5)
Rourke v roku 2008 v snímke The Wrestler (Zdroj: Repro foto YouTube/Andy Dufresne)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Andy Dufresne)

V posledných rokoch zaujal ako hlavný záporák v akčnom filme Iron Man 2 (2010) či v komédii Ashby (2015).

Viac o téme: Mickey Rourke
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu