Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Legendárny Lucifer z obľúbenej rozprávky: Uvažoval o architektúre, skončil pri herectve... Založil divadlo

Zobraziť galériu (5)
(Zdroj: Repro foto YouTube/Bianca Hepnarová)

Fešák Hubert, rozprávkový Lucifer či tatko Popper z filmu Smrt krásných srnců. To sú najznámejšie filmové úlohy herca Karla Heřmánka, ktorý 17. októbra oslávil sedemdesiatpäťku. Tiež spolu s manželkou založil jedno z prvých súkromných divadiel v Čechách. Napriek tomu sa cíti byť viac hercom ako principálom.

Poéziu Žižkova, kde sa odohráva dej snímky Fešák Hubert (1984), spoznal už ako malý. Práve tam sa totiž narodil. Študoval stavebnú priemyslovku a uvažoval o architektúre. Potom ho zaujala filmová réžia, ale keďže dostať sa na FAMU bolo ťažké, skúsil to na herca. Nakoniec ho prijali na brniansku JAMU.

V Brne sa zišiel výrazný ročník - Jiří Bartoška, Pavel Zedníček, Jana Švandová. Po škole nastúpili Heřmánek, Bartoška a Zedníček do brnianskeho avantgardného Divadla Na provázku. Po sezóne odišiel Heřmánek opäť s Bartoškom a Zedníčkom do Činoherného štúdia v Ústí nad Labem a zakrátko z tohto divadla urobili kultovú scénu, kam sa schádzali diváci z celej republiky. V januári 1974 tu mala premiéru hra Diogenes cynik, ktorú s nimi naštudoval režisér Evald Schorm. Neskôr spoločne pripravili aj Páralovu Profesionálnu ženu a ďalšie inscenácie.

Karel Heřmánek vo filme Druhý tah pěšcem (Zdroj: Repro foto YouTube/Česká filmová klasika)
Zobraziť galériu (5)
Karel Heřmánek vo filme Druhý tah pěšcem (Zdroj: Repro foto YouTube/Česká filmová klasika)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Česká filmová klasika)

V roku 1976 sa Heřmánek vrátil do Prahy a do roku 1990 hral v Divadle Na zábradlí, kde vytvoril - najmä pod vedením Evalda Schorma - svoje najdôležitejšie divadelné postavy, napríklad v Bratoch Karamazových: "S režisérom Schormom to bol vždy zázrak. Bol duchovným vodcom celého divadla, aj v tých najtemnejších časoch si divadlo s ním viedlo veľmi dobre," povedal v jednom rozhovore.

Keď sa táto scéna rozpadla, odišiel aj Heřmánek a založil si jedno z prvých súkromných divadiel v Česku - Divadlo Bez zábradlí: "Hlásili sme sa k odkazu Divadla Na zábradlí a tak názov Divadla Bez zábradlí bol taký truc," povedal raz.

Karel Heřmánek vo filme Šéfe, To Je Věc! (Zdroj: Repro foto YouTube/PAUL BRAQUA)
Zobraziť galériu (5)
Karel Heřmánek vo filme Šéfe, To Je Věc! (Zdroj: Repro foto YouTube/PAUL BRAQUA)  (Zdroj: Repro foto YouTube/PAUL BRAQUA)

Debut pred kamerou, jeho rola Lucifera zostane nezabudnuteľná

Pred kamerou debutoval v roku 1972 v televíznom filme Uprostřed babího léta ve stepi zahoukal vlak. Vo filmoch sa viac začal objavovať na konci 70. rokov, napríklad v snímkach Na pytlácké stezce, Žena pro tři muže, Smrt stopařek. Zahral si tiež v rodinnej komédii Krakonoš a lyžníci alebo v dráme Hadí jed. Na MFF v Portugalsku získal cenu za mužský herecký výkon vo filme Dobré světlo z roku 1985 v réžii Karla Kachyňu.

V úspešnej rozprávke Hynka Bočana S čerty nejsou žerty (1984) stvárnil Jeho najtemnejšiu temnosť Lucifera, zahral si aj v oscarovej snímke Kolja (1996) či v televíznom seriáli Zdivočelá země (1997).

Karel Heřmánek v rozprávke S čerty nejsou žerty (Zdroj: Repro foto YouTube/The Black Coat)
Zobraziť galériu (5)
Karel Heřmánek v rozprávke S čerty nejsou žerty (Zdroj: Repro foto YouTube/The Black Coat)  (Zdroj: Repro foto YouTube/The Black Coat)

Hral napríklad aj v piatich voľne nadväzujúcich komédiách Hynka Bočana z 80. rokov (Šéfe, to je věc!, Šéfe, vrať se!, Šéfe, jdeme na to!, Na dvoře je kůň, šéfe!, V tomhle zámku straší, šéfe!) či v Kachyňovej komédii Kam, pánové, kam jdete?. Po dlhšej odmlke sa na filmovom plátne objavil v komédii Příběhy obyčejného šílenství z roku 2005, zatiaľ naposledy potom v snímke Lovci a oběti (2015), kde si zahral aj so svojím synom.

Karol Heřmánek je známy aj z dabingu, jeho hlasom hovorí napríklad Doyle (Martin Shaw) z britského seriálu Profesionáli. A v dabingovom štúdiu sa zoznámil aj so svojou druhou ženou Hanou, ktorá sa na neho údajne chodila pozerať už do Divadla Na zábradlí a ktorá sa stala známou hlásateľkou a moderátorkou. Majú spolu troch synov, z prvého manželstva má Heřmánek ešte dve dcéry.

Karel Heřmánek s jeho manželkou Hanou Heřmánkovou (Zdroj: Repro foto YouTube/REMAX Alfa)
Zobraziť galériu (5)
Karel Heřmánek s jeho manželkou Hanou Heřmánkovou (Zdroj: Repro foto YouTube/REMAX Alfa)  (Zdroj: Repro foto YouTube/REMAX Alfa)

Viac o téme: Karel Heřmánek
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu