Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Na demonštráciách v Prahe sa zišli desaťtisíce ľudí: Odsúdiť nenávisť prišli aj známi režiséri a herci

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Desaťtisíce ľudí sa v nedeľu popoludní zišli na pražskom Václavskom námestí na proteste proti strachu a nenávisti, ktorý organizuje spolok Milion chvilek. Podľa spravodajcu ČTK ľudia stáli takmer po celej ploche námestia, hoci v niektorých miestach dav nebol hustý. Organizátori chcú vyjadriť solidaritu s Ukrajinou, ktorú vo februári napadlo Rusko, a upozorniť na nutnosť ochrany demokratických hodnôt. Akcia by mala trvať zhruba hodinu a pol.

Polícia odhaduje účasť na nižšie desiatky tisíc ľudí. Rovnako sa vyjadrila v prípade piatkovej protivládnej demonštrácie, včera ale bolo námestie podľa spravodajcu ČTK zaplnené výraznejšie.

Ľudia v dave držali vlajky Českej republiky, Ukrajiny aj Európskej únie. Automobilová prevádzka na námestí bola zastavená, na chodníkoch po stranách boli koridory umožňujúce priechod. V hornej časti námestia boli natiahnuté veľké, zhruba desaťmetrové vlajky SR a Ukrajiny. Na pódiu boli nápisy „Česko proti strachu“ a „Zvládneme to“. Medzi demonštrantov je okrem iného Miloš Vystrčil (ODS), ktorý by mal pokračovať ako predseda Senátu.

Na demonštráciách v Prahe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Cez video k účastníkom prehovorila manželka ukrajinského prezidenta Olena Zelenská, ďalšie odkazy na diaľku pošlú dramatik, skladateľ, textár a režisér Jiří Suchý a riaditeľ neziskovej organizácie Človek v núdzi Šimon Pánek. Účasť na demonštrácii prisľúbili napríklad režiséri Václav Marhoul a Helena Třeštíková, ekonóm Tomáš Sedláček a mnoho hercov. Na záver českú hymnu zaspieva Adam Mišík, zaznejú aj hymny Slovenska a Ukrajiny.

Na priebeh zhromaždenia na Václavskom námestí dohliadala viac ako stovka policajtov, uviedla polícia na twitteri. "Ako vždy sú na mieste uniformovaní policajti, kriminalisti a kolegovia z antikonfliktného tímu. Podľa nášho odhadu sú na mieste nižšie desiatky tisíc účastníkov," napísala.

Na demonštráciách v Prahe
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Petr David Josek)

Spolok Milion chvilek. okrem iného zvolal niekoľko akcií na podporu Ukrajiny krátko po februárovej ruskej invázii. Na Václavskom námestí sa vtedy zišli tisíce ľudí. Spolok vznikol po snemovných voľbách v roku 2017, ktoré vyhralo ÁNO. Usporiadal potom demonštrácie, pri ktorých okrem iného kritizoval vtedajšieho premiéra Andreja Babiša (ÁNO) za stret záujmov či nedodržiavanie volebných sľubov. V júni 2019 sa na pražskej Letnej najväčšej demonštrácii zúčastnilo podľa organizátorov až 250-tisíc ľudí.

V piatok sa na Václavskom námestí uskutočnila zhruba trojhodinová protivládna demonštrácia. Ľudia pri nej zaplnili hornú polovicu námestia, smerom k električkovým koľajniciam dav už ale nebol taký hustý.

Viac o téme: HerciProtestRežisériPraha
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu