Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

6 rokov od smrti majora Zemana (†83): Zarobil veľké peniaze, ALE... Zničilo mu to život!

Vladimír Brabec na úlohu majora Zemana doplatil. Zobraziť galériu (4)
Vladimír Brabec na úlohu majora Zemana doplatil. (Zdroj: Česká televize)

PRAHA - Tridsať prípadov majora Zemana patrí ku kultovým československým počinom. Hlavnú úlohu si v ňom zahral Vladimír Brabec (†83) a zarobila mu obrovské peniaze... Také v tom čase zarábal už iba Karel Gott (†80). No zároveň mu táto postava zničila život!

Dnes uplynulo presne 6 rokov od úmrtia českého herca Vladimíra Brabca. Ten sa do povedomia širokej verejnosti zapísal predovšetkým ako major Zeman zo seriálu Tridsať prípadov majora Zemana. A za túto úlohu si aj pekne prilepšil. Za to, že hral v normalizačnom seriáli, ho komunisti, aj keď ho nikdy do strany nelákali, patrične ocenili. 

Ako informuje Blesk.cz, za 6 rokov natáčania zinkasoval približne 600 tisíc korún. To je na dnešné peniaze približne 330 tisíc eur, čo boli na vtedajšie pomery obrovské peniaze. V tom čase takú sumu v našich končinách zarábal už iba Karel Gott. „Áno, zarobil som vtedy niečo cez pol milióna korún,“ potvrdil v minulosti Brabec. Navyše ďalšie peniaze si zarobil besedami s divákmi, na ktoré spolu s kolegami jazdil po celej krajine. 

30 prípadov majora Zemana
Zobraziť galériu (4)
30 prípadov majora Zemana  (Zdroj: Česká televize)

V roku 1980 navyše získal titul Zaslúžilý umelec, takže odvtedy za jeden natáčaní deň inkasoval 1000 korún a za Štátnu cenu Klementa Gottwalda si pripísal ďalších 50 tisíc korún na ruku. „Nikdy som nenašetril také peniaze, aby som bol, ako sa hovorí, za vodou. Keď pomyslíte, že som nedsotal poriadnu prácu dobré dva roky, je to tvrde vykúpené,“ tvrdil Brabec. 

Navyše mu táto úloha zničila život. Mnohí ho dokonca za ňu nenávideli. „Major Zeman ma ako herca zničil, pretože som už nedostával iné úlohy. Mali ma zaškatulkovaného ako Zemana, bolo to ako značka na čele!“ napísal vo svojej autobiografii. A hoci nikdy nespolupracoval ŠtB, ani nebol členom KSČ, tak sa po revolúcii ocitol na čiernej listine. 

„Potom som robila už iba rozprávky. Neobsadzovali ma ani za toho minulého režimu, pretože som bol opozeraný. Nehanbím sa, že som ten seriál robil, ale hnevá ma to,“ povedal v minulosti Blesku.

30 prípadov majora Zemana
Zobraziť galériu (4)
30 prípadov majora Zemana  (Zdroj: Česká televize)

Viac o téme: Vladimír BrabecTridsať prípadov majora Zemana
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu