Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Mimoriadny hosť v šou Jana Krausa: Hana Lasicová spomína na svojho otca

Hana Lasicová Zobraziť galériu (2)
Hana Lasicová (Zdroj: TV PRIMA)

Jan Kraus si vždy pozýva do svojej šou zaujímavých hostí. Tentoraz privítal speváka Richarda Krajča so psom Gumpom, urológa Jana Dvořáčka s jeho pacientkou Luciou Macurovou i spisovateľku Hanu Lasicovú. Show Jana Krause uvidia diváci už v stredu o 20.15 h na Prima PLUS.

Do červeného kresla zasadne aj spisovateľka a scenáristka Hana Lasicová, ktorá je okrem iného dcérou slávnych slovenských hercov Magdy Vašáryovej a pred dvomi rokmi zosnulého Milana Lasicu. „Myslím si, že si to tak prial. Odísť ako Molière. My sme si hovorili, keby to bolo presne tak, ale o rok neskôr, o päť... skrátka nikdy si človek nepovie, že už žil dosť dlho,“ hovorí s miernym pohnutím o odchode svojho otca, ku ktorému došlo priamo počas predstavenia v jeho vlastnom divadle. „Ja som tam bola, keď zomrel. Prišla som hneď, ako ma zavolali. Takže som tam s ním strávila asi dve hodiny, kým prišla pohrebná služba. Bola tam aj polícia. A všetci sa snažili byť strašne pietni, ale diali sa tam také veci, ktoré by on ocenil,“ spomína už s úsmevom na neľahké okamihy prešpikované drobnými vtipnými gagmi. „Pohreb sme mali v úzkom rodinnom kruhu, ale prišiel tam Bolek Polívka, a potom ma bulvár označil, že som jeho žena. Asi nejaká slovenská,“ dodáva ironicky.

Milan Lasica a Bolek Polívka
Zobraziť galériu (2)
Milan Lasica a Bolek Polívka  (Zdroj: SITA)

Hana síce pôvodne vyštudovala personalistiku, potom sa však začala venovať písaniu, teraz má už na svojom konte pekný rad kníh a je aj veľmi úspešnou scenáristkou. Podľa jej románu Slúžka bol natočený česko-slovenský film, ktorý mal tento rok na jar premiéru. Vychádza zo skutočného príbehu pestúnky, ktorá sa starala o Magdu a Emíliu Vášáryové. „Je to taký skôr artový film. Veľa jazdíme po festivaloch a myslím, že bol vcelku dobre prijatý. My sme si až neskôr, keď už bol v kinách, uvedomili, že to bol prvý slovenský lesbický film,“ opisuje. V súčasnosti pracuje na seriáli, ktorý sa bude odohrávať na východnom Slovensku. „A zároveň by som chcela vydať encyklopédiu o otcovom súbornom diele. Samozrejme, nezmestí sa tam všetko. Hoci on o sebe tvrdil, že je lenivý, zostalo toho po ňom veľa,“ prezrádza svoje plány. „A ja som ho tak naozaj aj zažila. On napríklad dokázal celé moje detstvo riadiť našu výchovu v ľahu na gauči.“

Polovica ich rodiny sa hlási ku katolicizmu, druhá k protestantstvu. „Ani neviem, ako sa to stalo. Ale my sme si potom dali robiť aj nejaké genetické testy, nám s otcom vyšlo, že máme nejakú tú DNA Martina Luthera,“ opisuje spisovateľka, ktorá, hoci svojím vzhľadom mamičku nezaprie, tvrdí, že mamička aj sestra sú úplne iné ako ona a ich otec. To a oveľa viac sa dozvieme v premiérovej Show Jana Krause už v stredu, 18. októbra o 20.15 h na Prima PLUS.

 

Viac o téme: Milan LasicaJan KrausŠouHana Lasicová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu