Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Pred rokom nás opustil majster improvizácie a láskavého humoru: Milan Lasica bavil divákov pol storočia

(Zdroj: TASR / Jakub Kotian)

Pred rokom, 18. júla 2021, zomrel vo veku 81 rokov slovenský herec, dramaturg, moderátor, režisér a spevák Milan Lasica, ktorý bavil niekoľko desaťročí divákov jemným a inteligentným humorom.

Preslávil sa tiež ako majster improvizácie, viedol divadelné Štúdio L+S. Ako herec sa Lasica preslávil najmä vo dvojici s Juliom Satinským, ktorý zomrel v roku 2002. Spolu patrili k obľúbeným komikom po štyri desaťročia a vytvorili celý rad nezabudnuteľných predstavení, vrátane slávneho kabaretného programu Ktosi je za dverami a hier Den radosti, Náš priateľ René či Jubileum. Spolu si títo milovníci irónie a improvizovaného dialógu zahrali aj v niekoľkých filmoch.

Milan Lasica sa narodil 3. februára 1940 vo Zvolene, ale vyrástol v Bratislave, kde vyštudoval dramaturgiu na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). V 60. rokoch pracoval ako dramaturg Československej televízie, potom bol niekoľko rokov členom Divadla Na korze av 70. rokoch pôsobil na Novej scéne v Bratislave. V 80. rokoch sa stal umeleckým šéfom Štúdia S, ktoré sa v roku 1999 premenovalo na Štúdio L+S.

Pred kamerou debutoval Lasica v roku 1961 v psychologickej sonde do života poslucháčov divadelnej fakulty Vždy možno začať režiséra Jána Lacka a odvtedy vytvoril niekoľko desiatok rolí, z tých novších napríklad vo filme a seriáli Saturnin, komédii Výchova dievčat v Čechách, adaptáciu Hrabal anglického kráľa či filmu Hanele. Zahral si aj v televíznom detektívnom seriáli Kriminálka Staré mesto. So Satinským si zahrali v niekoľkých filmoch, okrem iného Srdečný pozdrav zo zemegule, Traja veteráni, Utekajme, už ide! či Vážení priatelia, áno.

Lasicovou veľkou láskou bola hudba. Texty písal aj pre svoju prvú ženu, herečku a speváčku Zoru Kolínsku, pre Hanu Hegerovú či Petera Lipu. Naspieval albumy starých evergreenov, vydal tiež album so spevákom Richardom Müllerom a vystupoval s orchestrom Bratislava Hot Serenades.

Milan Lasica, ktorému v roku 2003 prezident Václav Klaus udelil medailu Za zásluhy, bol štyri desaťročia ženatý s herečkou a neskôr diplomatkou Magdou Vášáryovou, s ktorou mal dve dcéry Hanu a Žofiu.

Viac o téme: Milan LasicaVýročieúmrtieŠtúdio L+S
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu