Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Legendárny John Travolta má 70 rokov: Čelil sexuálnym škandálom aj krutým ranám osudu!

John Travolta Zobraziť galériu (7)
John Travolta (Zdroj: SITA)

LOS ANGELES - John Travolta sa narodil 18. Februára 1954 ako najmladší zo šiestich súrodencov. Už od ranného detstva túžil byť hercom, dokonca preto odišiel zo strednej školy. Trúfalý krok sa mu vyplatil...

Legendárny John Travolta má
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Už za svoju tretiu filmovú rolu, v Horúčke sobotňajšej noci, bol nominovaný na Oscara a vzápätí ohúril v muzikáli Pomáda ako Danny. Tínedžeri napodobňovali jeho účes, chôdzu, gestá, tanec, dokonca pár jeho tanečných krokov prevzal Michael Jackson.

Ďalších vyše desať rokov však nemal na role také šťastie. Na výslnie ho vrátila až Quentin Tarantino, ktorý ho obsadil do role Vincenta v kultovom filme Pulp Fiction: Historky z podsvetia. Opäť sa tešil z nominácie na Oscara a dobrých filmových ponúk. Po vyše desaťročí na výslní opäť na jeho život dopadli tiene - zomrel mu syn, čelil vydieraniu aj obvineniu z obťažovania mužov. A keď to všetko so cťou ustál, zomrela mu milovaná manželka.

Legendárny John Travolta má
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Michael Jackson ho považoval za úkaz

Za svoj sexy vzhľad vďačí John Travolta talianskym a írskym predkom. Peknú postavu zdedil po otcovi, ktorý hral v mladosti americký futbal a talent po mame, ktorá sa venovala herectvu a aj ho učila. Peňazí nikdy nemali dosť, ale šiesti súrodenci si vždy našli zábavu, spievali, tancovali, hrali rôzne role. Keď sa John v šestnástich rokoch rozhodol odísť zo strednej školy a skúsiť šťastie v Hollywoode, rodičia neprotestovali. Pozornosť zaujal už v roku 1976 a to hneď v dvoch filmoch, kultovom horore Carrie, natočenom podľa románu Stephena Kinga a v televíznom filme Chlapec v plastovej bubline. Pri ňom sa zblížil so svojou filmovou matkou, o osemnásť rokov staršou Dianou Hyland, čo bolo výstredné aj na hollywoodské pomery. Po roku randenia mu však Diana zomrela v náručí v dôsledku rakoviny prsníka.

Legendárny John Travolta má
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Jeho hviezda však stúpala ďalej, po Horúčke sobotňajšej noci a Pomáde nasledovala rola krásavca so skromným rozumom v sitkome Welcome back, Kotter. Hoci aj ten bol veľmi úspešný, jeho mama sa obávala, že si po nej už nič duchaplné nezahrá. A nemýlila sa.

Do role v Pulp Fiction sa mu nechcelo

Viac než desať ďalších rokov hral Travolta v samých prepadákoch, prípadne komerčných komédiách ako Pozri kto to hovorí. No v osobnom živote mal šťastie, respektíve, dlho to tak vyzeralo. V roku 1988 pri nakrúcaní filmu The Experts spoznal ženu svoj života Kelly Preston a o tri roky neskôr sa zosobášili. Postupne priviedli na svet dve deti: Jetta a Ellu Bleu. Travoltovi sa začalo opäť dariť aj vo filme. V roku 1994 mu vtedy ešte neznámy režisér Quentin Tarantino ponúkol rolu v Pulp Fiction: Historky z podsvetia. Johnovi sa do nej veľmi nechcelo. Nepáčilo sa mu najmä to, že jeho postavu má v momente, keď vychádza z toalety, rozstrieľať Bruce Willis. Neskôr priznal, že Tarantino ho opantal tým ako hovoril o jeho herectve - ”že ho zbožňuje, lebo je na plátne nepredvídateľný a nikdy nevie čo urobí v ďalšom zábere.” A dobre spravil. Travolta bol opäť nominovaný na Oscara, jeho tanečné duo s Umou Thurman sa stalo hitom diskoték a úspech mu znovu priniesol zaujímavé filmové ponuky.

Legendárny John Travolta má
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: Photo © Miramax Films)

Môže za smrť jeho syna viera v scientológiu?

Darilo sa mu až do roku 2009, kedy mu zomrel len šestnásťročný syn Jett. Trpel Kawasakiho chorobou, ktorá sa prejavuje zápalom ciev a žíl, autizmom aj epileptickými záchvatmi. Počas rodinného výletu na Bahamách dostal takýto záchvat v kúpelni, pričom sa nešťastne udrel do hlavy a pri prevoze do nemocnice zomrel. O príčinách jeho smrti vzápätí začali kolovať pochybnosti. Keďže Travoltovci boli členmi scientologickej cirkvi, šírili sa podozrenia, že ho neliečili ako mali a že záchranku zavolali neskoro, lebo sa ho snažili zachrániť sami pomocou scientologického rituálu. Navyše šofér sanitky, ktorý Jetta prevážal a ďalší dvaja zdravotníci sa mu vyhrážali, že ak im nezaplatí 25 miliónov dolárov, zverejnia fotky mŕtveho Jetta. Lenže herec ich zažaloval a súd vyhral.

Nešťastie si nedalo pauzu na dlho

Každopádne, tragédia rodinu zdrvila. John sa psychicky zrútil a chorobne upäl na dcéru, ktorej bezpečnosť neustále kontroloval. Až po narodení ďalšieho potomka, Benjamina, v roku 2010, sa Travoltovci opäť začali tešiť zo života. O tri roky neskôr herca obvinili zo sexuálneho obťažovania dvaja muži, na súde sa však ukázalo, že si to vymysleli. V roku 2020, po dvojročnom zápase s rakovinou prsníka, zomrela Johnova manžela Kelly.

Legendárny John Travolta má
Zobraziť galériu (7)
 (Zdroj: SITA)

Odvtedy John Travolta svoj voľný čas venuje trinásťročnému synovi Benjaminovi a záľube, ktorú si pestuje od mladosti, pilotovaniu lietadiel. Samozrejme, pracovať neprestal, ročne natočí jeden až tri filmy. K sedemdesiatim narodeninám mu želáme, aby sa ešte v nejakom nezabudnuteľne zaskvel a aby neostal sám.

Viac o téme: John Travolta
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu