Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Film o Džingischánovi mal aj skutočné obete. Hercov i členov štábu postupne zabíjala rakovina

Záber z filmu Dobyvateľ Zobraziť galériu (2)
Záber z filmu Dobyvateľ

Azda by sme nenašli známejšie obete pokusov jadrových zbraní, než boli John Wayne či Susan Haywardová. Všetci podľahli rakovine, ktorú možno získali pri nakrúcaní filmu Dobyvateľ. Teda snímky, ktorá u kritiky úplne prepadla.

Legenda hovorí, že Howard Hughes - miliardár, letec a filmár – každý večer pred spaním, v roku kedy zomrel, sledoval vo svojom malom privátnom kine film Dobyvateľ. Bol to jeden z množstva filmov, ktorý za svoj život spolufinancoval, ale len jeden z mála, ktorý skutočne nenávidel. V roku 1956, dvadsať rokov pred Hughesovou smrťou, to však nevyzeralo, že sa z Dobyvateľa stane prekliaty film. Mal to byť veľký historický spektákel, aký sa vtedy už príliš netočil, s obrovským rozpočtom a s tými najväčšími žijúcimi hviezdami filmového plátna.

Scenár bol písaný na telo Marlonovi Brandovi, no keď ten odmietol, zdalo sa, že celý megalomanský projekt napokon ani nevznikne. Objavila sa však možno ešte viac než adekvátna náhrada – John Wayne. Bol na túto úlohu naoko priam stvorený – herec, ktorého všetci poznali, ideálny predstaviteľ veľkých, silných a udatných mužov a … veľký šoumen. Dobyvateľ sa ukázal byť veľmi rýchlo filmom, pri ktorom sa kasting na hlavné úlohy jednoducho nevydaril. John Wayne mal od Džingischána ďaleko a viac než historickou postavou bol Johnom Waynom.

Jazyk, prízvuk, výraz tváre, pohyby a gestá, to všetko bol John Wayne a nie Džingischán. Sen o tom nakrútiť tradičný historický epos sa začal rúcať. A keď ešte do hlavnej ženskej úlohy obsadili Susan Haywardovú, ženu s červenými vlasmi a s tvárou mliečnej farby, tak bolo jasné, že nejakých Mongolov nájdu diváci nanajvýš medzi komparzistami. Napriek všetkému sa v roku 1954 začalo nakrúcať. Aj Howard Hughes však vtedy skoro určite tušil, že nápad vytvoriť autentický a verný historický film zostane len nápadom.

Prečítajte si tiež: Peniaze nie sú všetko: 10 predražených filmov, ktorým to nevyšlo

The Conqueror (1956)
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: dukewayne.com)

Skutočnou tragédiou nebolo obsadenie Waynea a ani Haywardovej, ale výber lokality pre nakrúcanie. Studená vojna totiž spôsobila, že natáčanie na skutočných pastvinách mongolskej stepi nebolo možné. Ako náhrada sa využilo údolie v Utahu. Režisér Dick Powell, aby zakamufloval túto zmenu, využil domorodých obyvateľov z neďalekých rezervácii ako komparz. Problémy neustávali– kvôli sklzu sa nakrúcanie neustále naťahovalo a herci boli nútení nakrúcať v neznesiteľných horúčavách. John Wayne to riešil amfetamínmi.

Ani bitky počas nakrúcania, ani výkyvy počasia napokon nezabránili tomu, aby sa film podarilo dokončiť. Kritici neskrývali údiv nad výsledkom – Waynov Džingischán mal ďaleko od brutálneho a nemilosrdného barbara, bol to naivný a detinský romantik. Džingischán bol viac na smiech, než hrdina, ktorý by budil strach. Nad obsadením Johna Waynea mnohí neveriacky krútili hlavami, rovnako tak aj na miestami nechcene zábavnými scénami a zvláštnymi replikami, v ktorých sa miesil archaický i moderný jazyk.

Film ako taký bol označený za prepadák, no k tej najväčšej tragédii sa ešte len schyľovalo. Rok pred nakrúcaním filmu testovala americká armáda jadrové zbrane na území Nevady. Po detonácii každej bomby sa rádioaktívny prach vďaka vetru rozptýlil na veľkú plochu a hromadil sa v Snow Canyone, na mieste, kde sa nakrúcal i Dobyvateľ. Lokalita bola sud s pušným prachom, ktorý, explodoval. Keď sa Howard Hughes dozvedel to, k čomu napomohol, skúpil každú jednu kópiu filmu, celkovo na to investoval údajne až dvanásť miliónov dolárov.

Ďalšie milióny údajne ponúkal prezidentom, aby zakázali test jadrových zbraní na Území Nevady. Nič však nemohlo vrátiť čas a zvrátiť škody, ktoré sa naplno prejavili o pár rokov na to. Herec Pedro Almendariz, režisér Dick Powell, obaja zomreli na rakovinu. Tá sa vyvinula aj u Johna Waynea i Susan Haywardovej a obaja jej podľahli. Do tridsiatich rokov od nakrútenia filmu sa u deväťdesiatich z dvestodvadsať členov štábu objavil nejaký druh rakoviny a viac než polovica jej podľahla. Tragédia bola zavŕšená. Dobyvateľ mal svoje skutočné obete.

Čítajte viac: Džingischán trestal sex homosexuálov smrťou

Viac o téme: John WayneDobyvateľSusan HaywardováDick PowellHoward HughesPedro Almendariz
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu