Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Najdrahší český film! Režisér prišiel o strechu nad hlavou a zrútil sa: Obžalobu odmietam

(Zdroj: YouTube/Salamander Syndicate)

Režisér a tvorca nedokončeného českého filmu Posledný z Aporveru Tomáš Krejčí minulý týždeň v utorok na pražskom mestskom súde odmietol obžalobu z dotačného podvodu. Filmár musel podľa štátneho zástupcu spolu s ďalšími dvoma mužmi fiktívne zvýšiť náklady na výrobu fantasy snímky a spôsobili tak Štátnemu fondu kinematografie škodu približne 13 miliónov korún (takmer 450-tisíc eur).

Ide v Česku o najdrahší filmový projekt všetkých čias. Kvôli nemu prišiel jeden z jeho tvorcovrežisér Tomáš Krejčíprakticky o všetko - aj o strechu nad hlavou. Teraz čelí trestnému stíhaniu za údajný dotačnýpodvod. Na financovanie snímkyPosledný z Aporveru, ktorá nebola dokončená, sa totiž podieľal Štátny filmový fond aj Česká televízia.

Nepravdivé údaje

Krejčí spolu s Jiřím Košťálom boli spoločníci firmy Actor’s Runway Agency, ktorá produkovala film Posledný z Aporveru. Podľa štátneho zástupcu Michala Hanycha v žiadostiach o dotácie uviedlinepravdivé údaje. V rokoch 2010 a 2011 uzavreli zmluvu a niekoľko dodatkov so spoločnosťou CZ PAP, ktorej konateľom bol tretí spoluobžalovaný Petr Hemmr.

Spoločnosť mala na základe zmlúv vytvoriť napríklad pozadie pre výrobu animácií či prepracovať už vyrobené podklady do 3D verzie. Podľa obžaloby však trojica vedela, že CZ PAP nič z toho nedodá a dodatky slúžili len na to, aby na film dostali od ministerstva kultúry viac peňazí. "S tým nesúhlasím," uviedol na hlavnom pojednávaní Krejčí. Podľa režiséra nebola práca spoločnosti CZ PAP fiktívna. "Ako je teda možné, že to fyzicky existuje?" pýtal sa. Dodal, že výstupy videl.

Nemali sme na výber

Krejčí podľa svojich slov pracoval na trikovomfilme niekoľko rokov. Natáčanie sa však stretávalo so značnými problémami, naťahovala sa postprodukciaa štúdiá žiadaličoraz viac peňazí. V čase, kedy stretol Hemmra, bol už v zúfalej situácii. Hemmrovi sa film páčil a prišiel s ponukou, že do snímky vloží technológie. "My sme nemali na výber. Toto bola posledná možnosť," vyhlásil Krejčí.

Režisér prišiel o byt a zrútil sa

Krejčí v utorok na súde uviedol, že sám vložil do projektu všetky svoje úspory a roky na ňom pracoval zadarmo. V súčasnej dobe je v exekúcii, prišiel o byt a z platu spláca dlhy. Po práci na filme sa zrútil, podľa svojej výpovede má bipolárnu poruchu. Nikto mu nechcel dať prácu a dlho ani nebol schopný žiadnu vykonávať. "Vyrovnávamsa s tým do dneška," povedal režisér.

Fond kinematografie podal trestné oznámenie

Dlho pripravovaný film mal mať rozpočet až 240 miliónov korún (cca 9,14 milióna eur), podporil ho Štátny fond kinematografie aj Česká televízia. Rozprávkový príbeh mal kombinovať živých hercov a kreslené animované prostredie. V roku 2011 tvorcovia snímky tvrdili, že premiéra bude v marci 2012. Termín potom opakovane posúvali a film dodnes nie je hotový.

V roku 2014 podal fond kinematografie trestné oznámenie. Podľa fondu stav filmunezodpovedalv tej dobe dĺžke výroby ani vynaloženým prostriedkom. Spoločnosť Actor’s Runway Agency vyhlásila v roku 2016 úpadok. Fond, ktorý na vznik filmu prispel 47 miliónmi korún (1,79 milióna eur), sa pripojil k trestnému konaniu s požiadavkou na náhradu škody uvedenejv obžalobe.

Viac o téme: Tomáš KrejčíPosledný z Aporveru
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu