Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Legendárny český herec: Odteraz vám ho bude pripomínať pamätná doska

(Zdroj: FB / Petr Orieščík)

Herec Boris Rösner má odteraz v Opave svoju pamätnú dosku. Umiestnená je na dome na rohu Hrnčiarskej a práškovej ulice, kde umelec strávil prvých šesť rokov svojho života. ČTK to povedala hovorkyňa opavského magistrátu Lada Dobrovoľná.

"Na začiatku tohto roka sme obdržali návrh pána Ondreja Hložka, či by sme nechceli umiestniť na rodný dom pamätnú dosku Borisa Rösner. Vzhľadom ku známosti herca a tiež s ohľadom na to, že dom je v majetku mesta, bolo rozhodnutie jednoduché," uviedla vedúca kancelárie primátora Jána Foltysová.

Po zhliadnutí niekoľkých inštalácií zástupcovia mesta nakoniec pre stvárnenie dosky oslovili opavského sochára Daniela Klose. Herca stvárnil v kostýme Cyrana z Bergeracu, ktorý patril medzi jeho najvýraznejšie role. V tejto úlohe sa predstavil aj v roku 2005 v opavskom divadle na festivale Ďalší brehy.

"Veríme, že pamätná doska dôstojným spôsobom pripomenie nášho slávneho rodáka a že aj upozorní na skutočnosť, ktorá nie je ani mnohých Opavanom známa," povedal pri slávnostnom odhalení námestník opavského primátora Igor Hendrych (ANO).

Herec a divadelný pedagóg Rösner sa v Opave narodil 25. januára 1951, zomrel na rakovinu pľúc v 55 rokoch v Kladne. Pochádzal z umeleckej rodiny. Matka bola herečka Jarmila Horská a otcom hudobník Mirko Čiech, vlastným menom Rösner. Po rozpade manželstva zostal malý Boris s matkou, ktorá sa potom kvôli angažmánu odsťahovala z Opavy do Čiech. Jeho postava a výraz ho vopred určovali pre záporné role. V reálnom živote však bol známy svojím správaním gentlemana. Mnoho rokov vedľa divadla a filmu pôsobil aj ako pedagóg. Posledná väčšia rola na divadelných doskách bola hlavná rola v Moliérovho Lakomcovi.

Viac o téme: Boris Rösner
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu