Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Obrovský úspech: Zlatého medveďa získala španielska dráma! Režisérka tomu nemôže uveriť

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)

Zlatého medveďa za najlepší film 72. ročníka Berlinale získala španielsko-talianska dráma Alcarrás španielskej režisérky Carly Simónovej. Na slávnostnej ceremónii to oznámil predseda sedemčlennej poroty M. Night Shyamalan. Festival, ktorý sa začal 10. februára, odovzdaním cien nekončí, ale pokračuje až do nedele v rámci dní publika.

"Za herecké výkony od detských rolí až po osemdesiatnikov, pre schopnosť ukázať nehu, rodinný humor a boj, zradu našich vzťahov a závislosť od krajiny okolo nás," uviedol americko-indický režisér M. Night Shyamalan o tom, prečo sa porota rozhodla oceniť snímku Alcarras.

Nemôžem tomu uveriť

"Nemôžem tomu uveriť," reagovala Simónová. "Myslím, žeby sme sa sem (do Berlína) mali presťahovať, pretože zakaždým, keď sem prídeme, stane sa niečo úžasné," dodala.

Film hovorí o rodine Soléovcov, ktorá každé leto trávi vo svojom broskyňovom sade v Katalánsku. Rodine ale hrozí, že o sad príde, pretože noví majitelia pozemkov chcú vybudovať solárnu elektráreň.

Režisérka s riaditeľom festivalu. (Foto: SITA/AP/Ronny Hartmann/Pool)
Zobraziť galériu (3)
Režisérka s riaditeľom festivalu. (Foto: SITA/AP/Ronny Hartmann/Pool)  (Zdroj: SITA/AP/Ronny Hartmann/Pool)

Popri hlavnej cene, ktorou je zlatá soška, ​​porota udeľovala aj Strieborné medvede za jednotlivé kategórie. Veľkú cenu poroty získal kórejský režisér Hong Sang-su s filmom Soseolgaui Yeonghwa, ktorý bol na Berlinale uvedený pod anglickým názvom The Novelist's Film (Romanopiscov film). Kórejčan Hong Sang-su dostal na Berlinale už v roku 2020 so snímkou ​​Domangchin yeoja (Žena na úteku) cenu za najlepšiu réžiu. Strieborného medveďa za réžiu si tento rok odniesla francúzska režisérka Claire Denisová za drámu Avec amour et acharnement (S láskou a odhodlaním).

Strieborné medvede za výkony hercov sú od roku 2021 rodovo spojené, porota teda už nevyberá najlepšieho herca a najlepšiu herečku, ale soškou oceňuje najlepší herecký výkon. Tento rok ju získala nemecko-turecká herečka Meltom Kaptanová za rolu v nemecko-francúzskej dráme Rabiya Kurnaz gegen George W. Bush (Rabiya Kurnazová proti Georgovi W. Bushovi) režiséra Andreasa Dresena.

O Zlatého medveďa bojovalo 18 filmov

Za vedľajšiu hereckú rolu porota udelila cenu indonézskej herečke Laure Basukiovej za výkon vo filme Nana s anglickým názvom Before, Now & Then (Pred, teraz & potom). Dráma Rabiya Kurnaz gegen George W. Bush ocenila porota aj za najlepší scenár, ktorý napísala Nemka Laila Stielerová.

Obrovský úspech: Zlatého medveďa
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP/Vianney Le Caer/Invision)

O Zlatého medveďa sa uchádzalo 18 filmov. Filmová prehliadka sa koná napriek pandémii COVIDU a počas vrcholu vlny omikron. Hygienické pravidlá umožňujú len polovičnú kapacitu kín, povinný je respirátor a vyžadovaný je od návštevníkov aj dodatočný test, pokiaľ nemajú k plnému očkovaniu ešte posilňujúcu dávku. Neočkovaní ľudia, ktorí infekciu neprekonali, na premietanie nemôžu. Splnomocniteľka nemeckej vlády pre kultúru Claudia Rothová, výkonná šéfka festivalu Mariette Rissenbeeková a jeho umelecký šéf Carlo Chatrian aj tak usporiadanie Berlinale hodnotia ako správny krok.

Viac o téme: BerlinaleZlatý medveďAlcarrás
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu