Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Kameramani napísali Českej televízii otvorený list: Proti TOMUTO protestujú

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: Getty Images)

Asociácia českých kameramanov žiada Českú televíziu, aby nerušila svoje filmové laboratóriá. V otvorenom liste, ktorý asociácia zaslala, uvádza, že sa riaditeľ ČT Petr Dvořák rozhodol laboratórium zrušiť z úsporných dôvodov. Zrušenie laboratória by podľa kameramanov malo veľké dôsledky od obmedzenia domácej produkcie cez stratu atraktivity pre zahraničné produkcie až po poškodenie desaťročia budovaného renomé českého filmového školstva v očiach zahraničných univerzít.

Kameramani pripomínajú, že aj keď sa veľká časť filmov teraz točí digitálne, tradičný filmový materiál sa používa aj a veľké filmové štúdiá s ním počítajú aj do budúcnosti. Praha preto je pre filmárov atraktívna nielen vďaka lokalitám, veľkým štúdiám, ale aj filmovými laboratóriami, ktoré klasickú filmovú surovinu spracovávajú. Po zrušených barrandovských laboratóriách sú tie v Českej televízii posledné, povedal prezident Asociácie českých kameramanov Marek Jícha.

Česká televízia na konci mája oznámila, že chce v rokoch 2023 a 2024 ušetriť 910 miliónov českých korún. Dôvodom je podľa jej vedenia pokles reálnej hodnoty koncesionárskeho poplatku.

"Rozumieme nutnosti úspor vyvolanej tlakom niektorých politikov, ktorí bezprecedentným spôsobom obmedzujú činnosť Českej televízie tým, že dlhodobo blokujú zvýšenie koncesionárskych poplatkov aj napriek rastúcej inflácii. Celú túto kauzu starostlivo sledujeme a stojíme na strane Českej televízie," uviedli kameramani.

Kameramani napísali Českej televízii
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Zrušenie Filmového laboratória Českej televízie je ale podľa nich niečo iné ako taktickou úsporou, kedy by sa k dočasne zrušenému pracovisku bolo možné vrátiť po tom, čo by sa ČT zvýšil rozpočet. "Filmové laboratórium patrí k rodinnému striebru, preto by nemalo byť likvidované. Vykročiť týmto smerom znamená, že už nikdy nebude cesty späť," píšu kameramani. ČT sa pred niekoľkými rokmi podarilo zachrániť z laboratórií Barrandov vyvolávaciu linku na spracovanie klasického čiernobieleho filmového materiálu.

Filmové laboratórium podľa Jíchu neplní len produkčné úlohy, ale hrá aj zásadnú úlohu vo filmovom školstve, pretože niekoľko filmových škôl sa spolieha na služby práve laboratória ČT. Do Prahy pravidelne jazdia zahraniční študenti, ktorí chcú získať skúsenosť s prácou na filmovú surovinu. V laboratóriách ČT sa vyvolával aj európsky koprodukčný film režiséra Jana P. Matuszyńského Nezanechať stopy, ktorý získava ceny na domácich i zahraničných festivaloch. Podiel laboratórií bol vklad českého koproducenta na tomto filme.

Podľa májového oznámenia chce ČT šetriť na prevádzke, programe, pôvodnej tvorbe aj investíciách. Okrem iného chce ukončiť prevádzku kanála ČT3 a obmedziť nákupy vysielacích práv či výrobu športových programov kanála ČT šport. Na audiovizuálnej tvorbe chce televízia ušetriť 320 miliónov korún, poklesne tak počet premiér vo všetkých žánroch. Podpora filmov do kino distribúcie klesne o 90 miliónov korún, teda takmer na polovicu. Vlani vzniklo v koprodukcii s ČT 39 filmov.

Viac o téme: Česká televíziaKameramaniFilmové laboratóriá
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu