Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Absolventský film sa dostal do finále cien Európskej filmovej akadémie: Natočila ho česko-vietnamská režisérka

(Zdroj: YouTube/Asociácia slovenských filmových klubov)

Do finále tohtoročných cien Európskej filmovej akadémie (EFA) sa dostal krátky film Milý tati, ktorý natočila česko-vietnamská režisérka Diana Cam Van Nguyen. Uviedli to dnes organizátori ceny, ktorí oznámili aj finalistov v kategóriách najlepšie komédie a animovaný film. V nich však české filmy zastúpené nie sú. Výhercovia tohtoročných cien EFA budú oznámení 10. decembra v Reykjavíku.

Do užšej nominácie v kategóriách krátkych filmov sa okrem filmu Milý tati dostali ďalšie štyri krátke snímky, ktoré vznikli v koprodukciách Slovinska, Francúzska, Británie, Litvy, Portugalska, Nemecka, Rakúska a Somálska. Snímka Diany Cam Van Nguyen vznikola v česko-slovenskej koprodukcii.

Absolventský snímok Milý tati bol vlani predstavený v sekcii pre mladých nádejných filmárov Pardi di domani na festivale v Locarne. Animovaný film rozpráva príbeh o silných rodinných väzbách aj neprekonateľných prekážkach medzi dcérou a jej otcom. Autorka sa v ňom už ako dospelá spätne vysporiadava s minulosťou cez otcove listy z väzenia. Film má za sebou početné ocenenia, víťazstvom na festivale Amerického filmového inštitútu AFI FEST v Los Angeles sa navyše kvalifikoval na Oscarov v kategórii Krátky film. Od americkej filmovej akadémie ale cenu nedostal.

Cenu EFA za "inovatívne rozprávanie príbehu" dostal taliansky režisér Marco Bellocchio za svoj miniseriál Esterno notte (Vonkajšia noc), v ktorom sa vracia k téme únosu predsedu talianskej Kresťanskej demokracie, dominujúcej strany v povojnovom Taliansku, Alda Mora krajne ľavicových 1978. Bellocchio už raz tému spracoval vo svojom filme Dobrý deň, noc, v ktorom použil ale inú rozprávaciu perspektívu jednej z únoskýň.

Organizátori dnes zverejnili aj finalistov v kategórii najlepšej komédie, kde budú súťažiť snímky Bod zlomu od francúzskej režisérky Catherine Corsiniovej, Cop Secret (Policajné tajomstvo) islandského filmára Hannesa Halldórssona či Dobrý šéf s Javierom Bardemom v hlavnej úlohe. V kategórii animovaného filmu je v užšom výbere päť filmov.

Finalistov vybrali špecializované poroty zložené z členov vedenia cien či predstaviteľov profesijných asociácií. O víťazoch bude môcť hlasovať 4400 členov Európskej filmovej akadémie.

Viac o téme: ČeskoMilý tatiVietnamkaEFA
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu