Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Výnimočný film v našich kinách: Má 5 nominácií na Oscara a dotkne sa vašej duše!

Zábery z filmu Zimné prázdniny Zobraziť galériu (9)
Zábery z filmu Zimné prázdniny (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Traja ľudia, ktorí by za normálnych okolností vedľa seba nevydržali ani minútu, musia spolu stráviť celé vianočné sviatky. Niekedy však stačí, aby sa ľudia lepšie spoznali, a zrodí sa niečo výnimočné. Oscarový Alexander Payne nakrútil výnimočný film o zrode nečakaného priateľstva. Film s názvom Zimné prázdniny si už môžete v týchto dňoch vychutnať v kinách!

Profesor Hunham (Paul Giamatti) je človek, ktorého by za učiteľa nechcel žiadny normálny študent. Je to postarší mrzutý samotár, ktorý sa viac ako v súčasnosti orientuje viac v antickej literatúre a každým, kto nezdieľa jeho svetonázor, hlboko pohŕda.

Zábery z filmu Zimné prázdniny
Zobraziť galériu (9)
Zábery z filmu Zimné prázdniny  (Zdroj: SITA)

Mladý Angus (Dominic Sessa) je študent, ktorého by žiadny normálny profesor nechcel vo svojej triede. Magnet na problémy, rebel bez príčiny, ničiteľ a narušiteľ školských pravidiel. Títo dvaja zostanú počas vianočných prázdnin na univerzitnej pôde, pretože ani jeden z nich nemá kam ísť. Učiteľ je sám a študent nezapadá do prázdninových plánov svojich rodičov.

Zábery z filmu Zimné prázdniny
Zobraziť galériu (9)
Zábery z filmu Zimné prázdniny  (Zdroj: SITA)

“Svätú” trojicu dopĺňa školská kuchárka Mary (Da'Vine Joy Randolph), ktorá nie je vianočne naladená, pretože sa práve dozvedela, že jej syn zahynul vo vojne vo Vietname. Šanca na to, že si k sebe tieto tri osamelé duše nájdu cestu, je takmer nulová. Ale zázraky sa dejú a niekedy stačí len trochu dobrej vôle, aby sme videli, že ľudia môžu byť v skutočnosti iní, ako sa na prvý pohľad zdajú.

Snímka má 5 nominácií na Oscara, a to v kategórii Najlepší film roka, Najlepší filmový strih, Najlepší pôvodný scenár, Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej roli, Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej roli.

VIDEO: Trailer k filmu Vianočné prázdniny. 

 

Herci Paul Giamatti a Joy Randolph Da’Vine získali za svoje výkony vo filme Zlaté glóbusy, ocenenia získali spolu s Dominicom Sessom aj v Critics Choice Awards. Film sa od prvých projekcií teší nadšeným ohlasom kritikov i širokej verejnosti. Nominácie má aj v súťažiach BAFTA, Independent Spirit Awards a AACTA International Awards.

Paul Giamatti
Zobraziť galériu (9)
Paul Giamatti  (Zdroj: SITA)

Dominic Sessa
Zobraziť galériu (9)
Dominic Sessa  (Zdroj: SITA)

Da'Vine Joy Randolph
Zobraziť galériu (9)
Da'Vine Joy Randolph  (Zdroj: SITA)

Prinášame prehľad hodnotení niektorých svetových kritikov:

“Niektorí sa možno ešte stále obávajú tradičnej štruktúry. Ale konvencie vznikajú z určitého dôvodu. Absolútny poklad. Veselé Vianoce všetkým,” napísal Donald Clarke z Irish Times.

“Giamatti tu podáva skvelý výkon. Frustrácie jeho postavy nevyplývajú z krutosti, ale z pomýleného zúfalstva - z túžby vyformovať z týchto chlapcov lepších mužov, než je on sám,” napísala Clarisse Loughrey z Independent.

“Herecké výkony trojice sú dokonalé, nechýba im humor a srdce - a čoskoro sa spoločne vydajú na dobrodružstvo, ktoré im zmení život,” vyjadril sa Dulcie Pearce z The Sun.

“Payneova horkosladká životná lekcia divákov nesklame!” myslí si Stefan Kyriazis z Daily Express.

“Film plný duše. Neviem, ako by som ho dostatočne odporučil,” napísal Stephen A. Russsell z austrálskej ABC News.

Viac o téme: Paul GiamattiZimné prázdniny
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu