Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

Veľké vyznamenanie americkej herečky na medzinárodnom festivale: Odráža dušu filmového priemyslu

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: TASR/AP/Chris Pizzello)

Cenu Zlatý lev za celoživotné dielo dostane na tohtoročnom medzinárodnom filmovom festivale v Benátkach americká herečka Jamie Lee Curtisová, dcéra hollywoodskeho páru Tomyho Curtisa a Janet Leigh. Preslávila sa rolami vo filmoch, ako je Ryba menom Wanda či Pravdivé lži, ale najviac sa preslávila vďaka svojmu desiatky rokov trvajúcemu účinkovaniu v hororovej franšíze Halloween. Informovala o tom agentúra AP.

Už tento rok v apríli oznámili zdroje festivalu, že držiteľom Zlatého leva sa stane taliansky herec, scenárista a režisér Roberto Benigni. Tohtoročný 78. ročník festivalu sa podľa plánov má konať od prvého do jedenásteho septembra. Curtisová prevezme svojho Zlatého leva ôsmeho septembra, kedy sa bude v rámci nesúťažnej časti v Benátkach premietať najnovší diel halloweenskej série Halloween zabíja.

Veľké vyznamenanie americkej herečky
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/AP/Chris Pizzello)

Filmová kariéra Jamie Lee Curtisovej začala v roku 1978 účinkovaním v dnes už klasickom horore Halloween v réžii Johna Carpentera. Vo vyhlásení, ktoré zverejnili organizátori festivalu, Curtisová uviedla, že nemôže uveriť, že už hrá dosť dlho na to, aby si zaslúžila cenu za celoživotné dielo.

Riaditeľ festivalu Alberto Barbera uviedol, že štyri desiatky rokov trvajúca kariéra, rovnako ako jej knižky pre deti a zapálená charitatívna práce radí Curtisovú "do vzácne skupiny hollywoodskych hercov, ktorí odrážajú samotnú dušu globálneho filmového priemyslu a jeho odkazu".

Nedávnymi držiteľovi Zlatého leva za celoživotné dielo sú napríklad Tilda Swinton, Pedro Almodóvar či Vanessa Redgraveovej. 

Viac o téme: Jamie Lee Curtisová
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu