Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

Pekná tvár mu bola skôr na obtiaž: Charizmatický herec si musel cestu na výslnie tvrdo vyšliapať

Zobraziť galériu (7)
(Zdroj: TASR/Photo by Todd Williamson/Invision/AP, TASR/AP Photo/Levy, File)

Vďaka rolám charizmatických "krásavcov" si slávny americký herec a režisér Robert Redford, ktorý sa narodil 18. augusta 1936, vyslúžil prezývku "zlatý chlapec Hollywoodu", hoci k typickým hollywoodskym hercom nikdy nepatril. V roku 1978 stál pri zrode festivalu nezávislého filmu nazvaného Sundance Film Festival. Krátko nato založil, už ako režisér a producent, inštitút podporujúci začínajúcich filmárov. Okrem toho sa preslávil tento modrooký blondiak s írskymi predkami ako ochranca prírody a indiánov.

Filmový festival, organizovaný dodnes v Utahu, dostal meno podľa jednej z Redfordových najslávnejších rolí, ktorú vytvoril po boku svojho neskoršieho dlhoročného priateľa Paula Newmana v snímke Butch Cassidy a Sundance Kid. Festival mal pôvodne priviesť pozornosť k regionálnym "nehollywoodským" filmárom, dnes je najväčšou prehliadkou nezávislého filmu v USA. Svoje prelomové snímky na ňom uviedli režiséri Steven Soderbergh, Jim Jarmusch či Quentin Tarantino.

Sám Redford, držiteľ dvoch Oscarov (za réžiu a celoživotné dielo), si cestu na filmové výslnie musel tvrdo vyšliapať. "Pekná tvár, športová postava, obrovský talent a očarujúci úsmev nestačili, naopak pekná tvár mu bola skôr na obtiaž," hovoril americký režisér Sydney Pollack, ktorého dvorným hercom sa Redford v 70. rokoch stal. Natočili spolu politický thriller Tri dni Kondora (1975) či filmy Jeremiah Johnson (1972), Takí sme boli (1973; s Barbrou Streisand), Elektrický jazdec (1979) alebo Spomienky na Afriku (1985; s Meryl Streep).

 Na archívnej snímke zo 7. mája 1972 herec Robert Redford a režisér Sydney Pollack (Zdroj: TASR/AP Photo/Levy, File)
Zobraziť galériu (7)
Na archívnej snímke zo 7. mája 1972 herec Robert Redford a režisér Sydney Pollack (Zdroj: TASR/AP Photo/Levy, File)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Levy, File)

Kvôli smrti matky začal piť a prišiel o štipendium v škole, dnes je sedemnásobný dedko

Charles Robert Redford sa narodil 18. augusta 1936 v kalifornskej Santa Monice v rodine mliekára, ktorý sa neskôr stal účtovníkom. Na strednej škole vynikal v športe a získal tak bejzbalové štipendium na Coloradskej univerzite, kde ale vydržal len rok. Po smrti svojej matky začal piť a o štipendium prišiel (v roku 1983 mu Coloradská univerzita udelila čestný doktorát). Keď Redford zarobil nejaké peniaze, vydal sa do Európy - do Paríža a Florencie, kde krátko navštevoval kurzy maliarstva.

V roku 1958 sa vrátil do USA, kde sa v ten istý rok oženil s historičkou a ekologickou aktivistkou Lolou Van Wagenenovou, s ktorou mal štyri deti (jedno z nich zomrelo ako dvojmesačné). Manželia sa rozviedli v roku 1985. Ich dcéra Amy (45) je tiež herečka, režisérka a producentka. Od roku 2009 je Redford ženatý s nemeckou umelkyňou Sibylle Szaggarsovou. Teší sa aj z role sedemnásobného dedka.

Robert Redford (vpravo) s manželkou Sibylle Szaggarsovou (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori)
Zobraziť galériu (7)
Robert Redford (vpravo) s manželkou Sibylle Szaggarsovou (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori)

Pre herectvo sa Redford rozhodol, keď navštevoval newyorský Prattov inštitút a od roku 1959 Americkú akadémiu dramatických umení. V tom istom roku debutoval rolou basketbalistu v hre Dlhá historka na Broadwayi, kde mu potom veľký úspech prinieslo účinkovanie v komédii Neila Simona Bosé nohy v parku (1963); rolu si v roku 1967 zopakoval aj vo filme, kde mu partnerkou bola Jane Fondová. V prvej polovici 60. rokov Redford hosťoval aj v televíznych seriáloch.

Prelom v jeho kariére

Prelomom v jeho kariére bol komediálny western Butch Cassidy a Sundance Kid (1969). Úloha sympatického banditami Redfordovi uvoľnila ruky, mohol si vyberať role. S Paulom Newmanom vytvoril nezabudnuteľnú dvojicu aj v Podraz (1973), ktorý mu vyniesol jedinú hereckú nomináciu na Oscara. K ďalším Redfordovým snímkam patrí politicky ladená dráma Všetci prezidentovi muži (1976) či Kandidát (1972), alebo psychologická dráma z väzenského prostredia Brubaker (1980).

Na snímke z roku 1969 herci Robert Redford (vľavo) a Paul Newman počas scény z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid (Zdroj: TASR/AP Photo/20th Century Fox)
Zobraziť galériu (7)
Na snímke z roku 1969 herci Robert Redford (vľavo) a Paul Newman počas scény z filmu Butch Cassidy a Sundance Kid (Zdroj: TASR/AP Photo/20th Century Fox)  (Zdroj: TASR/AP Photo/20th Century Fo)

Začiatkom 80. rokov Redford zasadol na režisérsku stoličku a už jeho prvý počin v tejto novej úlohe znamenal úspech. Komorný príbeh Obyčajní ľudia totiž získal štyri Oscary, vrátane sošiek najprestížnejších - za najlepší film a najlepšiu réžiu. Oscarovú nomináciu v týchto dvoch kategóriách Redfordovi vyniesli tiež Otázky a odpovede (1994), za romanticky ladenú drámu Zaklínač koní (1998; s Kristin Scott Thomasovou) bol potom ako režisér nominovaný na Zlatý Glóbus.

Robert Redford a Kristin Scott Thomasová v snímke Zaklínač koní (Zdroj: TASR/AP Photo/Touchstone Pictures,Elliott Marks)
Zobraziť galériu (7)
Robert Redford a Kristin Scott Thomasová v snímke Zaklínač koní (Zdroj: TASR/AP Photo/Touchstone Pictures,Elliott Marks)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Touchstone Pictures,Elliott Marks)

Definitívny koniec hereckej kariéry ohlásil v lete 2018

V posledných rokoch sa objavil vo vojnovej dráme Hrdinovia a zbabelci (2007) či v snímke Pravidlá mlčania (2012), obe tiež režíroval. Až na dno svojich fyzických síl si vraj Redford siahol pri natáčaní filmu o stroskotancovi s názvom Všetko je stratené z roku 2013. Z jeho tvorivej dielne pochádza aj historická dráma Sprisahanie o atentáte na Abrahama Lincolna. Ako producent je Redford podpísaný aj pod celým radom nezávislých a dokumentárnych filmov. V roku 2005 bol hosťom Medzinárodného filmového festivalu v Karlových Varoch, kde prevzal Krištáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovému filmu.

V novembri 2016 Redford oznámil koniec s filmovaním s tým, že chce ešte dokončiť dva posledné filmové projekty. "Hraním vo filmoch začínam byť unavený. Som netrpezlivý človek a je pre mňa ťažké vysedávať a točiť záber za záberom," povedal Redford médiám. Definitívny koniec svojej hereckej kariéry ohlásil v lete 2018 pred premiérou filmu Gentleman s pištoľou, v ktorom stvárnil skúseného bankového lupiča. Na otázku, či chce skončiť aj s réžiou, Redford vtedy odpovedal: "To sa uvidí."

Americký herec a režisér Robert Redford (vpravo) si prevzal 14. októbra 2010 od francúzskeho prezidenta Nicolas Sarkozyho (vľavo) Rad rytiera Čestnej légie počas ceremoniálu v Elyzejskom paláci (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori, Pool)
Zobraziť galériu (7)
Americký herec a režisér Robert Redford (vpravo) si prevzal 14. októbra 2010 od francúzskeho prezidenta Nicolas Sarkozyho (vľavo) Rad rytiera Čestnej légie počas ceremoniálu v Elyzejskom paláci (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori, Pool)  (Zdroj: TASR/AP Photo/Francois Mori, Poo)

Viac o téme: Robert Redford
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu