Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Kariéru úspešného producenta ukončil sexuálny škandál: Odsúdili ho na 23 rokov väzenia

Harvey Weinstein Zobraziť galériu (2)
Harvey Weinstein (Zdroj: TASR/AP Photo/Seth Wenig, File)

Filmový producent Harvey Weinstein, ktorý sa narodil 19. marca 1952, patril k najvplyvnejším ľuďom Hollywoodu. V posledných rokoch je ale známy ako jeden z najznámejších zločincov usvedčený počas ťaženia proti sexuálnemu zneužívaniu. Predminulý rok v marci ho súd poslal na 23 rokov do väzenia, bol uznaný vinným zo znásilnenia a sexuálneho nátlaku.

Weinstein sa narodil v Queense v New Yorku v židovskej rodine, ktorej predkovia pochádzali z Poľska. Vyštudoval mediálnu komunikáciu na Štátnej newyorskej univerzite v Buffale v štáte New York. V 70. rokoch organizoval obrie koncerty najväčších hudobných hviezd. V roku 1979 spolu so svojim bratom Bobom založil filmové štúdio Miramax. Pôvodne malo distribuovať nezávislé filmy, ktoré nenachádzali pochopenie pri veľkých štúdiách.

Hlavnou tvárou firmy, ktorá časom začala produkovať aj vlastné snímky, bol starší zo súrodencov, teda Harvey. Štúdio sa postupne rozrástlo v jednu z hlavných amerických produkčných a distribučných spoločností. K úspešným filmom Miramaxu patrí napríklad Sex, klamstvá a video, Pulp Fiction, Anglický pacient, Trainspotting, Dobrý Will Hunting, Život je krásny, Pravidlá muštárne, Denník Bridget Jonesovej, Frida alebo Kill Bill 1 a 2.

Harvey Weinstein
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: TASR/KABC/Pool Photo via AP)

Aj po pohltení spoločností The Walt Disney v roku 1993 si štúdio Miramax zachovávalo určitú mieru nezávislosti. V roku 2005 opustili Miramax jeho zakladatelia bratia Weinsteinovci, ktorí si založili The Weinstein Company. Tá - až do neslávneho konca po vypuknutí Weinsteinovej aféry - stála za množstvom ďalších úspešných filmov: Hanebný pancharti, Kráľova reč alebo Umelec. Za štvrťstoročie získali Weinsteinom produkované filmy na osem desiatok Oscarov.

Po vypuknutí škandálu okolo sexuálneho obťažovania v októbri 2017 musel Weinstein vo vedení svojej produkčnej firmy skončiť, The Weinstein Company neskôr skončila v konkurze. Weinsteinova aféra stála pri zrode kampane zameranej proti sexuálnemu obťažovaniu nazvanej MeToo.

Po vlne obvinenia zo sexuálnych útokov sa Weinstein stiahol z verejného života a žil na predmestí rodného New Yorku. Súd s Weinsteinom začal 6. januára 2020. Zo sexuálnych útokov ho od roku 2017 obvinilo viac ako 90 žien vrátane slávnych herečiek. Producent tvrdil, že je nevinný. Porota ho vo februári uznala vinným zo sexuálneho napadnutia a z ľahšej formy znásilnenia. Oslobodila ho však v tých bodoch obžaloby, za ktoré mu hrozilo až doživotné väzenie. Sudca Weinsteina okamžite poslal do väzenia, začiatkom marca potom filmár podstúpil operáciu srdca. V marci 2020 súd Weinsteinovi udelil trest 23 rokov väzenia.

Viac o téme: SúdZnásilnenieHarvey Weinstein
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu