Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Obľúbený herec v Bielom dome: Svoj vplyv chce využiť na dobrú vec... EMOTÍVNY prejav

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Americký prezident Joe Biden sa nakrátko stretol s oscarovým hercom a rodákom z texaského mesta Uvalde Matthewom McConaugheyom. Diskutovali spolu o opatreniach proti násiliu páchanému strelnými zbraňami. Informovala o tom tlačová tajomníčka Bieleho domu Karine Jeanová-Pierrová, ktorú citovala agentúra Reuters.

Na základnej škole v Uvalde, rodnom meste McConaugheya, zastrelil 24. mája 18-ročný tínedžer 19 detí a dve učiteľky, použil pri tom poloautomatickú pušku."Je tu preto, že chce využiť svoj vplyv a vyzvať lídrov Kongresu, aby všetci zákonodarcovia spoločne zasiahli - aby ukončili nezmyselné zabíjanie a schválili opatrenia na zodpovedné vlastnenie strelných zbraní, čo zachráni životy, ako dobre vieme," uviedla Jeanová-Pierrová o hercovej návšteve.

McConaughey (52) sa objavil aj na tlačovom brífingu v Bielom dome a niekoľkokrát pod vplyvom emócií nebol schopný hovoriť. Držal fotografie niektorých detských obetí, rozprával o ich rodinách a o tom, čím sa chceli deti stať, keď vyrastú.

Emotívny prejav

Pri opisovaní jednej zo zavraždených školičiek, ktorá bola identifikovaná podľa zelených tenisiek s vlastnoručne nakresleným srdiečkom, udrel do rečníckeho pultu. "Chceme bezpečné školy a zákony o držaní zbraní, vďaka ktorým nebude pre darebákov také ľahké tieto prekliate zbrane získať," zdôraznil herec. 

 Herec Matthew McConaughey, rodák z mesta Uvalde, drží fotografiu desaťročnej Alithie Ramirezovej
Zobraziť galériu (4)
Herec Matthew McConaughey, rodák z mesta Uvalde, drží fotografiu desaťročnej Alithie Ramirezovej  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

Zároveň poznamenal, že je potrebné viac investovať do psychiatrickej liečby, zvýšiť minimálnu vekovú hranicu pre nákup zbraní a všeobecne zvýšiť kontroly na posilnenie zodpovednosti za držanie zbraní. Zdôraznil pritom, že zodpovední majitelia zbraní majú dosť toho, že vyšinutí jedinci opakovane zneužívajú právo držať zbraň.

 Herec Matthew McConaughey drží kresbu vytvorenú desaťročnou Alithiou Ramirezovou
Zobraziť galériu (4)
Herec Matthew McConaughey drží kresbu vytvorenú desaťročnou Alithiou Ramirezovou  (Zdroj: SITA/AP Photo/Evan Vucci)

"Toto by nemala byť stranícka záležitosť," povedal herec s tým, že politici by sa nemali starať v prvom rade o víťazstvo v budúcich voľbách. McConaughey zároveň vyjadril nádej, že sa po streľbe v Uvalde niečo zmení. "Kým si pripomíname a ctíme obete, musíme uznať, že tentoraz sa zdá, že je niečo inak," povedal. "Je tu pocit, že možno je tu uskutočniteľný posun vpred," poznamenal.

McConaugheyho manželka Camila Alves drží limetkovo zelené tenisky Converse, ktoré mala na sebe obeť streľby z Uvalde Maite Yuleana Rodriguez (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)
Zobraziť galériu (4)
McConaugheyho manželka Camila Alves drží limetkovo zelené tenisky Converse, ktoré mala na sebe obeť streľby z Uvalde Maite Yuleana Rodriguez (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)  (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

"Keď teraz vzdávame poctu obetiam a myslíme na ne, musíme si uvedomiť, že tentoraz je to niečo iné. Vládne pocit, že teraz snáď existuje schodná cesta dopredu," povedal podľa Reuters McConaughey.

Viac o téme: Matthew McConaughey
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu