Pondelok13. máj 2024, meniny má Servác, zajtra Bonifác

Filmový svet smúti: Zomrela herecká legenda z trháku Krstný otec

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: SITA/Photo by Richard Shotwell/Invision/AP, File)

Vo veku 82 rokov zomrel americký herec James Caan známy napríklad z filmov Krstný otec alebo Misery nechce zomrieť. Informovala o tom dnes agentúra Reuters.

"S veľkým smútkom informujeme o tom, že Jimmy odišiel večer 6. júla. Rodina si váži prejavy lásky a srdečných prejavov sústrasti a prosí, aby ste v tomto ťažkom čase rešpektovali jej súkromie," stojí v tweete na Caanovom účte.

Caan dobyl Hollywood v 70. a na začiatku 80. rokov. Za rolu Sonnyho Corleoneho v snímke Krstný otec Francisa Forda Coppoli bol nominovaný na Oscara za mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.

Potom s hraním náhle prestal, neobjavoval sa na verejnosti, trpel depresiami a potýkal sa závislosťou od drog. Vrátil sa na konci 80. rokov a vydobyl si uznanie za výkony vo filme Misery nechce zomrieť, Temná zákutia alebo Vianočný škriatok.

Al Pacino v role Michaela Corleonea a James Caan ako Sonny Corleone v snímke Krstný otec
Zobraziť galériu (4)
Al Pacino v role Michaela Corleonea a James Caan ako Sonny Corleone v snímke Krstný otec  (Zdroj: SITA/Paramount Pictures via AP)

Najskôr sa chcel stať futbalistom, v 70. rokoch bol v generácii hereckých talentov

Caan sa narodil v židovskej rodine v newyorskom Bronxe ako syn mäsiara. Najprv sa chcel stať futbalistom, ale potom ho začalo priťahovať herectvo, keď sa na univerzite stretol s Coppolou. Zapísal sa potom do hereckej školy. Po menších úlohách si urobil meno výkonom vo filme Red Line 7000 z roku 1965. O rok neskôr sa potom objavil po boku Johna Waynea vo westerne El Dorado. Pevnejšiu pozíciu v Hollywoode získal výkonom v Coppolovej snímke Ľudia dažďa z roku 1969.

James Caan vo filme Misery nechce zomrieť (Zdroj: Repro foto YouTube/Things Made Better By Farts)
Zobraziť galériu (4)
James Caan vo filme Misery nechce zomrieť (Zdroj: Repro foto YouTube/Things Made Better By Farts)  (Zdroj: Repro foto YouTube/Things Made Better By Farts)

Do generácie amerických hereckých talentov sa definitívne zaradil v 70. rokoch, keď hral vo filme Gambler alebo komédii Freebie and the Bean. Caan je známy tiež odmietnutými ponukami - ku ktorým patrí možnosť hrať vo filme Prelet nad kukaččím hniezdom alebo Kramerová verzus Kramer.

Zľava James Caan ako Sonny Corleone, Marlon Brando ako Don Vito Corleone, Al Pacino ako Michael Corleone a John Cazale ako Fredo Corleone vo filme Krstný otec (Zdroj: SITA/Paramount Pictures via AP)
Zobraziť galériu (4)
Zľava James Caan ako Sonny Corleone, Marlon Brando ako Don Vito Corleone, Al Pacino ako Michael Corleone a John Cazale ako Fredo Corleone vo filme Krstný otec (Zdroj: SITA/Paramount Pictures via AP)  (Zdroj: SITA/Paramount Pictures via AP)

Caan sa štyrikrát oženil a má päť detí, z ktorých syn Scott ho nasledoval do hereckej profesie. Mnoho ľudí z filmového sveta začalo posielať kondolencie, medzi nimi Rob Reiner, ktorý režíroval film Misery nechce zomrieť. "Tá správa ma veľmi zarmútila. Rád som s ním pracoval," napísal na tweete. Ľútosť nad jeho úmrtím vyjadril aj autor filmu Stephen King, podľa ktorého podal v snímke výkon hodný Oscara.

Viac o téme: James Caan
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu