Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

Karlovarský festival vzdal poctu francúzskemu producentovi: Je legendou filmového trhu na festivale v Cannes

Jérôme Paillard
Jérôme Paillard (Zdroj: profimedia)

Pri príležitosti uvedenia snímky Povodeň z roku 1993 sa dnes s divákmi karlovarského festivalu stretol francúzsky producent Jérôme Paillard. Pôsobil 27 rokov vo funkcii výkonného riaditeľa filmového trhu na festivale v Cannes. Tento rok s touto pozíciou skončil a karlovarský festival sa jeho dlhoročnú prácu rozhodol poctiť práve filmom Igora Minajeva s Isabelle Huppertovou, ktorý Paillard produkoval.

"Dobrý deň, som veľmi rád, že mám tú česť vám predstaviť tento film v takom krásnom mieste," privítal v slovenčine divákov v Karlovarskom mestskom divadle.

Film vznikal podľa literárnej predlohy ruského spisovateľa Jevgenija Zamjatina. Komunistickým režimom perzekvovaný autor slávneho antiutopického románu My napísal román Povodeň počas jedinej noci. Paillard dnes spomínal na to, ako sa snažil presvedčiť režiséra Igora Minajeva, aby film tiež nakrútil za jedinú noc, ale nakoniec to trvalo dva mesiace.

Kvôli rozpadu jeho vtedajšej produkčnej firmy z 90. rokov bola Povodeň nejakú dobu stratená, karlovarskí diváci ju však mohli vidieť v reštaurovanej podobe. S nimi aj Paillard, ktorý film za takmer 30 rokov od uvedenia neuzrel.

Film sa odohráva v roku 1920 a jeho hrdinka Sofia má jediný cieľ počať so svojím manželom Trofimom dieťa. Dúfa, že sa tak konečne zbaví neodbytného strachu, že ju manžel opustí. Čas plynie, dieťa neprichádza a situáciu komplikuje mladá osirelá Gaňka, ktorá sa jedného dňa stane súčasťou domácnosti.

Viac o téme: CannesProducentJérôme PaillardPovodeň
Nahlásiť chybu

Súvisiace články

Odporúčame

Mohlo by vás zaujímať

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Vo svete IT

Článkov: 9

Ďalšie zo Zoznamu